Vi klarer ikke å tenke rasjonelt om kjønn. Heller ikke om kvinner i Forsvaret

Tidligere offiser i Sjøforsvaret, Ole E. Hansen, mener vi bør stille oss følgende spørsmål: Er det mulig å tilstrekkelig redusere omfanget av seksuelle overgrep i Forsvaret? Øker Norges forsvarsevne av at vi har kvinner i forsvaret? (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.)
Tidligere offiser i Sjøforsvaret, Ole E. Hansen, mener vi bør stille oss følgende spørsmål: Er det mulig å tilstrekkelig redusere omfanget av seksuelle overgrep i Forsvaret? Øker Norges forsvarsevne av at vi har kvinner i forsvaret? (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.)
Det virker viktigere for politikerne å fremstille Forsvaret som et likestillingsprosjekt enn å beskytte enkeltindivider fra overgrep, skriver Ole E. Hansen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Tidligere offiser i Sjøforsvaret, Ole E. Hansen, skriver om kjønn og seksuelle overgrep i Forsvaret.

En NRK-sak om seksuelle overgrep i førstegangstjenesten har igjen ført til oppmerksomhet om kvinner i Forsvaret.

Alt for mange utsettes for forferdelige handlinger, som kommer til å sette dype spor i livene deres, og som de strengt tatt ikke hadde trengt å måtte oppleve.

Norske politikere har det soleklare ansvaret for å ha lagt til rette for disse handlingene. Hvorfor hadde de ikke trengt å oppleve dette?

Fordi alle med et minimum av kontakt med virkeligheten skjønte at slike tilfeller måtte komme. Ingen er vel egentlig sjokkert? Varslingssystemer og oppfølging av ofre er viktig, men det er bare å skrape i overflaten.

Annonse

Vernepliktige og befal er like ille; det handler ikke om makt og struktur. Et realistisk vern for ofrene finnes egentlig ikke.

Problemstillingen er dermed større enn om gutter og jenter skal ligge på samme rom, men det er jo åpenbart at det er en dårlig idé. Grunnen til at vi ikke klarer å diskutere denne saken, er fordi at virkeligheten ikke er slik vi vil at den skal være.

Spørsmål vi må stille oss

Her ligger liket begravd: Vi klarer ikke å tenke rasjonelt i saker knyttet til kjønn.

Hvis det er noe som er kulturelt betinget, så er det nettopp dette. Det er viktigere å fremstille samfunnet og Forsvaret som likestilt, eller som et prosjekt for likestilling, enn å beskytte enkeltindivid for overgrep.

Vi bør stille oss følgende spørsmål: Er det mulig å tilstrekkelig redusere omfanget av seksuelle overgrep i Forsvaret? Øker Norges forsvarsevne av at vi har kvinner i forsvaret?

Jeg tror absolutt det er mulig å redusere overgrep noe. Men jeg klarer ikke finne dokumentasjon på at det er mulig å betydelig redusere seksuelle overgrep. Jeg klarer ikke å finne dette.

Vi står dermed i en situasjon hvor man mye ressurser må brukes på å ikke klare å redusere omfanget nok.

Les også: Har mediene interesse av å finne ut hvem som bombet Nord Stream?

Hvem har ansvaret?

Antall overgrep er et resultat av at norske politikere som første land i verden ønsket allmenn verneplikt for norske kvinner.

Begrunnelsen var todelt. For det første ønsket de at kvinner skulle ha de samme karrieremuligheter som menn, og for det andre mente de at Forsvaret ville utføre sine kjerneoppgaver bedre.

Jeg kan heller ikke finne spor etter bevis på at dette stemmer. Og jeg tviler på at noen får oppgaven med å prøve å finne det ut.

Svarene på begge spørsmålene over kan fort bli nei. Hvis det skulle vise seg å være riktig, bør både politikere, samfunnsdebattanter og forskere erkjenne ansvaret for hver eneste voldtekt i Forsvaret.

Alle feminister er selvsagt uskyldige. Lemlestet på slagmarken ligger derimot ikke fienden, men de som skulle frigjøres.

Les også: Forsvaret ansetter «genderrådgivere»

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar