Vil sikre seg mot sensitiv rødpenn

Forfattere vil ha kontrakt mot sensur av bøker

Debatten rundt bøkene til Roald Dahl og Ian Flemming gjør det nødvendig å presisere forfatternes rettigheter, mener forfatterne. (Foto: AP.)
Debatten rundt bøkene til Roald Dahl og Ian Flemming gjør det nødvendig å presisere forfatternes rettigheter, mener forfatterne. (Foto: AP.)
En rekke forfattere foreslår nå å kontraktfeste retten til å hindre at litterære verk blir sensurert uten forfatterens samtykke.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En rekke forfattere foreslår nå å kontraktfeste retten til å hindre at litterære verk blir sensurert uten forfatterens samtykke.

Forslaget er fremmet av blant andre Tom Egeland, Torgrim Eggen, Maria Kjos Fonn, Trude Marstein og Ingvar Ambjørnsen, skriver Klassekampen.

– Ikke at jeg går rundt og tenker at folk vil lese mine bøker om 50 eller 100 år, men skulle jeg være så heldig, er det viktig for meg at ikke sensitivitetslesere gyver løs på tekstene mine med rødpennen, sier Egeland.

Normalkontrakten

Han mener debatten rundt bøkene til Roald Dahl og Ian Flemming gjør det nødvendig å presisere forfatternes rettigheter.

Forslaget går ut på å be Forfatterforeningens styre om å «innarbeide en paragraf som sikrer at forlag og/eller arvinger ikke kan foreta endringer i verket av tidsriktige eller politiske hensyn».

Annonse

Dette skal gå inn som en del av normalkontrakten, en standardisert avtale mellom forfattere og forleggere.

Behandles snart

Forslaget skal behandles under Den norske Forfatterforenings årsmøte 18. og 19. mars. Styret i foreningen støtter forslaget, forteller leder Heidi Marie Kriznik.

– Samtidig må vi sikre at en eventuell ny bestemmelse ikke ødelegger for videre benyttelse av det litterære verket. Og det er ulike syn på dette blant våre medlemmer, sier hun til Klassekampen.

Fra før er det kjent at Tom Egeland har kontaktet forlaget sitt og bedt om at bøkene hans ikke sensureres. Det samme har forfattere som Tore Renberg og Ingvar Ambjørnsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar