Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste utstillingene i Bergen denne uken

Uke 12
Trær som falt. (Foto: Øystein Klakegg.)

Trær som faller

Tittelen er en omskriving av Thomas Bernhards roman «Trær som faller», men i motsetning til Bernhard har Marianne Bergs objekter utspring i konkrete og stort sett lokale trær som falt.

Utstillingen viser hvordan treverket har blitt bearbeidet videre. Trær som av ulike grunner får nytt liv etter stormer, trevelt eller sykdom.

I Bergs utstilling finner vi blant annet tre fra en sypress i Botanisk Hage i Bergen, som stormen Nina felte og en skrantende kastanje fra gården Heggland i Os. Kastanjens videre liv ble en serie enkeltstående skulpturer, som er i en form for rytme og/eller bevegelse. De er massive, står stødig på underlaget, og kan gi assosiasjoner til noe menneskeskapt.

Den amerikanske sypressen som falt i stormen, ble til ulike serier inspirert av modernistisk arkitektur. Mer eller mindre gjenkjennelige former, former som karikerer eller hentyder til virkelige konstruksjoner, uten å være det.

Marianne Berg tilfører gjerne også andre elementer til treverket i sine skulpturer, ofte materialer som blir gjenbrukt fra egne eller kollegers arbeid.

Medlemsutstilling ved Kunstgarasjen i Bergen. (Foto: presse.)

Mye vil ha mer

Om man først er innom Kunstgarasjen burde man også få med seg deres medlemsutstilling.

Der kan man for øyeblikket oppleve kunst fra Judith de Haan, Stephen Lunn, Bjarte Bjørkum, Frantzsen & Mjanger, Tone Andersen, Gerd Frantzsen, Gunnhild Sannes Larsen, Rune Werner Molnes, Sara-Marie McGarrighan, Nina Bang Larsen, Tove Tømmerberg, Daniel Persson, Siavash Kheirkah, Stig Rostrup Christiansen, Marsh & Clare, Käte-Elin Madsen og Siri Haaskjold.

Gruppeutstilling ved galleri Geo i Bergen. (Foto: katalog.)

Vårens farger

Med våren kommer fargene – endelig.

Ved galleri Geo kan man se nettopp dette, i kombinasjon med liv, bevegelse, historiske referanser, personlige erfaringer og spennende motiver.

De viser fire forskjellige kunstnere: Chloe McCarrick, Marit Geraldine Bostad, Ingri Egeberg og Pernille Olsen.

Detaljer fra Guttestrekers «Bomba». (Foto: Presse.)

Pulserende verdener

Guttestrekers kunstutstilling i Grieghallen utforsker ulike temaer knyttet til menneskets natur og samfunnets utfordringer.

I utstillingen vil tre hovedverk, «Bomba», «An Atlantis Adventure», og «Medici Manor» presentere kunstnerens syn på verdens tilstand og invitere til refleksjon og diskusjon blant besøkende.

«Vibrant worlds» som utstillingen heter er både dystopisk, evolusjonært, lekent og kritisk.

Guttestrekers kunstnerskap kan knyttes til Edvard Griegs liv og virke. Grieg var en norsk komponist som kjempet for norsk kultur og identitet i en tid hvor Norge var underlagt unionen med Sverige.

Guttestrekers kunst utforsker også temaer knyttet til identitet, samarbeid og konflikt i samfunnet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar