Høgskulen i Volda

En annerledes teaterutdanning

På Høgskulen i Volda kan du ta en breddeutdanning innen teater og drama der du får både kunstnerisk praksis og akademisk kunnskap innenfor fagfeltet. (Foto: hivolda.no)
På Høgskulen i Volda kan du ta en breddeutdanning innen teater og drama der du får både kunstnerisk praksis og akademisk kunnskap innenfor fagfeltet. (Foto: hivolda.no)
Sitter du med en drøm om å drive med teater og drama? Ønsker du å komme deg litt vekk? Da kan teaterlinjen på Høgskulen i Volda være for deg.
Saken er Høgskulen i Volda tilbyr en solid og allsidig bachelorgrad i teater og drama. Søknadsfrist til studiet er 15. april.

– Hvis du vil, så får du det til. Vi tilbyr et studium i teater og drama som på mange måter er unikt, forteller Raymond Corrado Knutsen (37) fra New Jersey og Bergen.

Han er skuespiller og lektor ved institutt for teater på Høgskulen i Volda. Selv har han en mastergrad (Master of fine arts) fra legendariske Actors Studio i New York, hvor han har lært fra store skuespillere som Alec Baldwin og Bradley Cooper.

– Det første jeg gjør med studentene mine er å introdusere metodisk skuespill. Det er ingen som bryr seg om hva du gjør for å komme dit du skal. Du må bare gjøre det du må for å få jobben gjort, sier Knutsen.

Skuespiller og høgskolelektor Raymond Corrado Knutsen. (Foto: rcknutsen.com)

Hybridutdanning

På Høgskulen i Volda har han inkorporert flere av metodene han lærte på Actors Studio. Som fagperson er han spesielt opptatt av bredden de tilbyr på studiet.

Annonse

– Det er en kunstnerisk-akademisk bachelor. Du jobber med ulike elementer av det å være scenekunstner. Skuespillerteknikk, regi, stemmeskuespill, inspisient og produsent. Du får skape ting i ensembler med andre, forteller Knutsen.

I tillegg til den utøvende kunstneriske praksisen, får du opplæring i bransjekunnskap og akademisk arbeid gjennom kunstnerisk forskning. Det er altså et hybrid studium som gir mange muligheter etter fullført bachelor.

– Man er innom mange sjangre og metoder, og man får verktøy til å bli en god frilanser og fungere skriftlig og akademisk. Man må også kunne skrive søknader, budsjetter og mailer enten man er proff frilanser eller driver et teaterkompani, sier han.

Som student på studiet i drama og teater får man i tillegg til å utforske ulike teknikker mulighet til å sette opp forestillinger. (Foto: hivolda.no.)

Godt studentmiljø

– Vi har Sunnmørsalper, fjell og fjord og alt mulig, forteller Knutsen stolt.

Volda er en liten by med mange studenter. Knutsen sier at dette skaper et sterkt og godt studentmiljø.

– Det er mye engasjement blant studentene, både i parlamentet og i frivilligheten.

Knutsen trekker frem «Rokken». En konsertarena som booker alt mulig forskjellig, og hvor det er veldig sosialt. De har blant annet hatt besøk av Arif og Ylvis-brødrene.

– Når man er ferdig der på natten, kan man bare gå hjem. Alt ligger nærme hverandre.

Semesterstart på Rokken. (Foto: hivolda.no/Karl August Swanstrøm.)

Kom til Volda

En annen som deler Knutsens kjærlighet for Volda er skuespiller Maja Skogstad (34). Hun var student ved teaterlinjen på Høgskulen i Volda fra 2009 til 2011.

– Jeg kom fra Målselv i Troms til Volda. Det er en utrolig fin plass, forteller hun.

Hun stod mellom friluftsliv og teater, men valgte å satse profesjonelt på drama, og beholde friluftsliv som hobby.

– Det var en hit! Vi fikk et godt og bredt fundament for å drive videre med teater og drama i ulike former. For meg var det mest spennende å sette opp forestillinger, men man får utforske utrolig mye forskjellig, sier Skogstad.

Maja Skogstad i humorserien «Fjols til Fjells». (Foto: Stig og Stein Studio.)

Mange veier etter studiet

Etter bacheloren på Høgskulen i Volda har Maja Skogstad studert i England, tatt master i Oslo og levd av teater og drama.

Hun har selv undervist ved det anerkjente Bårdar-akademiet samtidig som hun har jobbet som frilansskuespiller. Hun har vært med i tv-serier som «Twin» og «Fjols til fjells».

– Jeg har også gjort egne teaterstykker, og drevet med casting for film og tv. Mye forskjellig, både utøvende og skapende, forteller Skogstad.

Det var teaterutdanningen på Volda som ble nøkkelen inn til et liv med teater og skuespill. Etter studiet kan man for eksempel jobbe som scenekunstner, produsent, instruktør, skuespiller eller museumsformidler.

På studiet i teater og drama lærer man mange forskjellige teknikker, og gir mange muligheter etter studiet. (Foto: hivolda.no)

Lærere som bryr seg

Raymond Corrado Knutsen trekker også frem de gode lærerne ved instituttet som en god grunn til å studere på Høgskulen i Volda.

I dette studentmiljøet kan man fordype seg i teater og drama sammen med lærerne. Det er et tett miljø hvor lærerne er tilgjengelige. Knutsen liker å se på det som et treårig kunstneropphold.

– Det er opp til deg hvor mye gass du vil gi, sier han.

Det er et veldig godt studiemiljø på studiet i teater og drama i Volda, og beliggenheten er i vakre omgivelser ved Sunnmørsalpene. (Foto: hivolda.no/Jonas Közle.)

Oppfordring

Både Knutsen og Skogstad har en klar oppfordring til den som er usikker:

– Bare søk, det er ikke farlig. Hvis man er nysgjerrig er det bare å hoppe i det.

Skogstad startet med et årsstudium, før hun bestemte seg for å fullføre hele bacheloren. Det har hun ikke angret på.

– Man lærer så mye, og studentmiljøet er så bra. Det er mye samarbeid på tvers av linjer. Hvis man også er interessert i friluftsliv så er det et eldorado av muligheter, forteller Skogstad.

Søknadsfristen for bachelorgrad i teater og drama på Høgskulen i Volda er 15. april. Les mer om studiet og søk studieplass her!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar