Vernissageguiden
Bergen

Disse utstillingene må du se i Bergen denne uken

Uke 14
Asger Jorn i Rolf Stenersens samling. (Foto: Kode.)

Innblikk i en kunstsamling

Nå som påskeferien er rett rundt hjørnet kan det også være en fin anledning til å se en av Norges fremste kunstsamlinger.

Kode viser utstillingen «Kan hende er det vakkert».

Utstillingen som før har vært å se ved Munchmuseet i Oslo viser kunstsamlingen til Rolf Stenersen i all sin prakt.

Her settes en av de mest betydningsfulle kunstgavene i norsk historie under lupen: Hvem var Rolf Stenersen og hva drev ham til å gi bort to enestående kunstsamlinger til fellesskapet?

— Takket være Stenersen fikk Bergen en helt unik samling av norske og utenlandske modernister, og et nytt moderne museumsbygg midt i byen. Han har medvirket sterkt til vår internasjonale posisjon i dag, sier Kodes direktør Petter Snare.

«Kan hende er det vakkert» presenterer et bredt utvalg høydepunkter fra de to samlingene som i dag forvaltes av Kode og Munchmuseet. Her finner vi verk av blant andre Pablo Picasso, Edvard Munch, Else Hagen, Paul Klee, Per Krohg, Jakob Weidemann, Käthe Kollwitz og Vasilij Kandinskij.

Oscar Tuazon, Water School, 2023, installasjonsbilde. (Foto: Thor Brødreskift.)

Nytenkende arkitektur

Hos Bergen Kunsthall kan man oppleve verkene til den amerikanske kunstneren Oscar Tuazon.

Tuazon er mest kjent for sine skulpturelle arbeider, men har også jobbet med arkitektur og aktivisme.

Han bruker gjerne arkitekturens teknikker og materialer, og produserer kvasifunksjonelle objekter, deler eller representasjoner av rom, eller konstruksjoner som er åpne for bruk og appropriasjoner.

Tuazon utforsker arkitektoniske tilnærminger for å teste deres potensiale for vår tid med hensyn til underliggende teknologiske prinsipper, alternative bruk av rom og hvordan det hintes til nye modeller for subjektivitet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar