Subjekt publiserte tirsdag 11. april en artikkel om ansettelsen av André R. Kolve som journalist i NRK og spørsmålet om offentliggjøring av hans kundelister fra tiden som pr-rådgiver hos Try.
Det er en sak som reiser viktige og prinsipielt interessante spørsmål. Et par oppklaringer og presiseringer kan imidlertid være på sin plass.
Naturlig at NRK ventet
Subjekt skriver at: «Som offentlig instans er NRK underlagt deler av offentlighetsloven». Det er upresist. Det riktige er at NRK i utgangspunktet er underlagt offentleglova, men det er den redaksjonelle delen av NRKs virksomhet er unntatt. Dette fremgår av forskrift til offentleglova, § 1, tredje ledd, bokstav i at loven ikke gjelder for «dokument hos NRK AS som er knytte til redaksjons- og programverksemda i selskapet».
Noe annet ville skapt en helt umulig situasjon for NRKs redaksjonelle virksomhet. NRKs administrative virksomhet er imidlertid underlagt loven. Det betyr blant annet at søkerlistene til stillinger i NRK (også journalist- og redaktørstillinger) er åpne.
Derfor blir det, så langt jeg vet, ikke riktig når Subjekt skriver at: «Da Subjekt ba om innsyn nektet først NRK, men nå snur rikskringkasteren.» Den første utfordringen knyttet til Subjekts forespørsel om å få utlevert Kolves kundeliste var nettopp at den tok utgangspunkt i offentleglovas bestemmelser. Dersom NRK hadde etterkommet et innsynskrav på disse premissene, ville man i realiteten akseptert at dette var et spørsmål som hørte hjemme i NRKs administrative virksomhet og at det ikke var et spørsmål som angikk den redaksjonelle virksomheten. Det ville etter mitt syn skapt en farlig presedens.
Utover det burde NRK, for sin egen del, ikke ha noen problemer med å utlevere kundelisten. Det hadde de, så vidt jeg vet, heller ikke. Utfordring nummer to var imidlertid at kundelisten var innhentet hos Try, og med det uttrykte formålet at den skulle brukes til interne redaksjonelle vurderinger. Da er det ikke unaturlig at NRK gikk en runde med Try før listen ble utlevert.
Les også: PR-rådgiver blir NRK-journalist: Dette er kundelisten
Hvorfor NRK ba om kundelisten
Åpenhet om mulig bindinger, også bakenforliggende forhold, er viktig for å ivareta journalistikkens troverdighet.
Dette er presisert blant annet i «Vær varsom»-plakatens punkt 2.3: «Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.» Det er imidlertid et krav som knyttes til konkrete saker. Det er ikke noe krav om at journalister og redaktører generelt skal offentliggjøre alle sine potensielle bindinger.
Så vidt jeg vet, er det ingen redaksjoner som så langt har innført en slik praksis. At det kunne være en interessant tanke, er en annen ting. Jeg er enig med fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, i at det er fornuftig av mediene å offentliggjøre kundelister fra tidligere pr-rådgivere, dersom de ansetter noen med slik bakgrunn, men noe pressetisk krav er det strengt tatt ikke.
Aas Olsens tidligere kollega, Gunnar Bodahl-Johansen, er mer presis når han understreker at det sentrale er at «Kolve ikke jobber med saker som er direkte koblet opp mot tidligere kunder». Hvilket også var grunnen til at NRK ba om kundelisten.
Les også: Lurte Klassekampen trill rundt