De beste blant hundrevis av arrangementer

Her er arrangementene du må få med deg under Festspillene i Bergen

Sondre Lerches konsertforestilling «Neuromantics» er dessverre allerede utsolgt! Her gjelder det å være rask for å sikre billetter til resten av godbitene på programmet! (Foto: Festspillene i Bergen/Milton Rafael Castro.)
Sondre Lerches konsertforestilling «Neuromantics» er dessverre allerede utsolgt! Her gjelder det å være rask for å sikre billetter til resten av godbitene på programmet! (Foto: Festspillene i Bergen/Milton Rafael Castro.)
Festspillene i Bergen åpner 24. mai og fyller byens scener med artister og scenekunstnere fra inn- og utland frem til 7. juni. Subjekt har plukket ut godbitene i det imponerende programmet!
Saken er Festspillene i Bergen ble etablert i 1953, og er flaggskipet blant Nordens festivaler for musikk og scenekunst. I 2023 finner Festspillene sted fra onsdag 24. mai til onsdag 7. juni. Subjekt har plukket ut de beste og mest interessante blant over 100 arrangementer.

Festspillene i Bergen er Nordens største festival i sin sjanger og har et program med over hundre arrangementer innen musikk, dans og teater på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå.

Med så mye bra på programmet kan det nesten bli litt overveldende. Heldigvis har Subjekt funnet frem til en håndfull godbiter som vi tror vil falle i smak!

Her er arrangementene du må få med deg:

1 What is the City but the People?

Åpningsseremonien på Festplassen vil ha en gul, 60 meter lang catwalk. (Foto: Festspillene i Bergen/Tarnish Vision.)

Årets festspill åpnes med og av Bergens befolkning. «What is the City but the People?» er en feiring av menneskene i byen mellom de syv fjell. På en gul, 60 meter lang catwalk på Festplassen vil medlemmer av hele samfunnet ta over rampelyset, akkompagnert av live-musikk, tekst og fotografier. Til sammen blir det et kaleidoskopisk bilde av livet i Bergen.

Annonse

Festspillene i Bergen er under H.M. Kong Harald Vs høye beskyttelse, og både H.M. Kongen og H.M. Dronning Sonja vil være til stede under åpningsseremonien.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og markerer starten på 15 dager med festspill.

Les mer om åpningsseremonien «What is the City but the People?» her.

2 han gaiden

NRK P3 mener at «han gaiden» er et av bandene man bør se live i 2023. (Foto: Festspillene i Bergen/Christopher Næss.)

Den Oslo-baserte trioen «han gaiden» lager innovativ elektronisk musikk, akkompagnert av sårbare tekster om det å være ung, dum og dristig, som sitrer i klare vokalharmonier med sylskarp timing. Under ligger svevende, døsige synther og saksofon, over basstunge klubbspor.

«han gaiden» er kjent for gjennomførte show på scenen. Uttrykket er kjølig og mørkt, med spesialsydde kostymer og selvsikker koreografi som stirrer deg i senk.

I motsetning til flere andre arrangementer under Festspillene skjer konserten med «han gaiden» bare én gang, så her gjelder det å være tidlig ute for å sikre seg billett.

Les mer, se visningstid og kjøp billetter til «han gaiden» her.

3 Humans 2.0

Humans 2.0 er en symfoni av akrobatikk, lyd og lys. (Foto: Festspillene i Bergen/Yaya Stempler.)

I et lysglimt kommer ti kropper til syne. De beveger seg i harmoni et lite øyeblikk, før mønsteret endrer seg og intensiteten øker. Tårn vokser og forfaller, kropper kastes i været og fanges inn, og de fysiske grensene tøyes til det ekstreme. Kan vi noen gang finne den perfekte balansen, eller er vi nødt til å tilpasse oss evig endring?

Forestillingen fra det australske nysirkuskompaniet «Circa» er skapt av sirkusvisjonæren Yaron Lifschitz. Det blir tettvevd koreografi av kropper som pulserer til musikk av komponisten Ori Lichtik i Paul Jacksons dramatiske lyssetting. «Humans 2.0» er en intim og dypt engasjerende forestilling om utfordringene ved det å være menneske.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Humans 2.0» her.

4 Hania Rani

Hania Rani – en musikalsk meteor. (Foto: Festspillene i Bergen/Martyna Galla.)

– Jeg tror jeg er den samme som artist og som person. Musikk er min måte å kommunisere, på, og jeg ser på kunsten og musikken som en helhet, uten grenser, inndelinger eller sjangre.

Det skriver Hania Rani. Den prisbelønte pianisten, komponisten og sangeren er selvutnevnt klassisk pønker, og har raskt fått mye oppmerksomhet for sin nyskapende, sjangeroverskridende musikk.

Inspirasjonskildene strekker seg fra Max Richter, Miles Davis og Nils Frahm til Portico Quartet, Radiohead og The Beatles, og til konserten i Grieghallen kommer hun med Ziemowit Klimek på bass og moog.

Les mer, se visningstid og kjøp billetter til «Hania Rani» her.

5 Nils Bech med dansere fra Nasjonalballetten

Nils Bech med dansere fra Nasjonalballetten kan oppleves på Den Nationale Scene i Bergen. (Foto: Festspillene i Bergen/Jonathan Vivaas Kise.)

​Artisten Nils Bech har lenge beveget seg mellom kunst, klassisk og popmusikk. Nå har han gått sammen med Nasjonalballettens danser og koreograf Anaïs Touret om å skape en ny konsertforestilling i hans musikalske univers.

Billedkunstner Ida Ekblad står for de kunstneriske elementene, og på scenen er en gruppe dansere fra Nasjonalballetten, strykekvartetten Oslo Strings, en duo på perkusjon og keyboard – og selvsagt hovedpersonen selv, Nils Bech.

At den skeive kjærligheten må representeres i kunsten, er viktig for Bech. Han har tidligere uttalt at han vil skrive kjærligheten mellom menn inn i den norske sangboken, og i denne konsertforestillingen, som hadde urpremiere på Den Norske Opera & Ballett i januar, tar han den til noen av landets viktigste scener.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Nils Bech» her.

6 BIRGET; Ways to deal, ways to heal

«BIRGET; Ways to deal, ways to heal» er Elle Sofe Sara og Joar Nangos første verk skapt for Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans. (Foto: Festspillene i Bergen/Øystein Haara.)

Koreograf Elle Sofe Sara og kunstner Joar Nango retter i Carte Blanches nye forestilling et lekent, men kritisk blikk på statens måte å håndtere koloniarven.

Det samiske uttrykket birget betyr mestring og overlevelse i et miljø i endring. Med «BIRGET; Ways to deal, ways to heal» inviterer det kunstneriske teamet og Carte Blanche til en forestilling som bygger bro mellom fortiede generasjoner og institusjonell skyld.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «BIRGET; Ways to deal, ways to heal» her.

7 Sacrificing

​Hooman Sharifi møter Motorpsycho live på scenen. (Foto: Festspillene i Bergen/Nyebilder.)

I «Sacrificing» handler det om den voldsomme, massive musikken i sameksistens med den ensomme kroppen.

Hooman Sharifi fremfører en solo til musikken fra det legendariske norske rockebandet Motorpsycho i en eksperimenterende og uttrykksfull konserthybrid. Forestillingen henter inspirasjon av Igor Stravinskijs mesterverk, balletten «Vårofferet», hvor en ung jente blir utvalgt som offer og danser seg i hjel.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Sacrificing» her.

8 Lise Davidsen & James Baillieu

Sopran Lise Davidsen & James Baillieu (Foto: Festspillene i Bergen, Morten Krogvold, Kaupo Kikkas.)

Det er stemmen, samspillet og poesien som er i fokus når sopran og festspillmusiker Lise Davidsen gjør en duokonsert i Griegsalen sammen med pianist James Baillieu.

På programmet står et spekter av sangsykluser og tonesatte dikt komponert på 1800- og 1900-tallet. Davidsen og Baillieu fremfører Schuberts genierklærte musikk til Goethes vers, Griegs musikalske utgaver av Otto Benzons dikt, Sibelius’ nasjonalskatter og Bergs sju tidlige sanger.

Lise Davidsen har gjort seg særlig bemerket på operascener verden over, og fikk i fjor enorm suksess med sitt Grieg-album sammen med pianist Leif Ove Andsnes. Under fjorårets festspill var den sprengfulle konserten med materiale fra platen en storfavoritt blant publikum og kritikere. Grieg står også på programmet i år, men her viser sopranen fra Stokke et bredere snitt fra sitt lieder-repertoar.

Les mer, se visningstid og kjøp billetter til «Lise Davidsen & James Baillieu» her.

Hundrevis av arrangementer

Er det andre ting du er interessert i? Hva med en Fosse-premiere, kvensk teater, parkourdans eller en Melodi Grand Prix-helt fra Island? Se det fullstendige programmet til Festspillene i Bergen her da vel.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar