Knyttes til bergarter

Antirasistisk Front reagerer på stedsnavn på Svalbard

Det er her på Edgeøya på Svalbard at dalen, fjellet og pynten med de spesielle navnene ligger. (Foto: Wikimedia Commons.)
Det er her på Edgeøya på Svalbard at dalen, fjellet og pynten med de spesielle navnene ligger. (Foto: Wikimedia Commons.)
På Svalbard finnes stedsnavnene «Negerdalen», «Negerfjellet» og «Negerpynten». Antirasistisk Front ønsker navnebytte, og nå skal Polarinstituttet behandle saken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er På Svalbard finnes stedsnavnene «Negerdalen», «Negerfjellet» og «Negerpynten». Antirasistisk Front ønsker navnebytte, og nå skal Polarinstituttet behandle saken.

Det var engelske sjømenn som på 1600-tallet navnga stedene på Edgeøya på Svalbard, og nå har Polarinstituttets navnekomité mottatt en klage der Antirasistisk Front ber om at navnene endres til henholdsvis Svartdalen, Svartfjellet og Svartpynten, skriver Dagbladet.

Det var Svalbardposten som først skrev om saken da klagen ble kjent, og Norsk Polarinstitutt skal diskutere saken denne uken.

Det var på grunn av fargen på bergarten at de tre stedene fikk sine navn opprinnelig, men nå mener Antirasistisk Front at det er på tide med en endring.

I 2015 reagerte Antirasistisk Senter også på stedsnavnene, men da svarte instituttet at de ikke hadde fått noen klage, og at de ikke så noen grunn til å endre navnene ettersom stedsnavn er definert som et språklig kulturhistorisk minne. Deretter skjedde det ikke noe mer med saken.

Annonse

Overfor TV 2 peker Antirasistisk Front på at Norsk Språkråd har gitt en anbefaling om å ikke bruke neger-ordet, og kommunikasjonsdirektør Pål Jakobsen ved Polarinstituttet sier til Dagbladet at det ikke er noen tvil om at stedsnavnene er krenkende og at stedsnavnene ikke ville ha blitt godkjent i dag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar