Omfattende klinisk studie

Søker «stillesittere» til forskningsprosjekt

Så langt har flest kvinner meldt seg på, så det trengs flere menn for å få en jevn fordeling, ifølge forskerne. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Så langt har flest kvinner meldt seg på, så det trengs flere menn for å få en jevn fordeling, ifølge forskerne. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
En ny studie av hvordan stillesitting påvirker helsa, er i gang. Men forskerne mangler menn og håper flere melder seg.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En ny studie av hvordan stillesitting påvirker helsa, er i gang. Men forskerne mangler menn og håper flere melder seg.

Det er første gang det gjøres så omfattende kliniske studier på stillesitting i Norge, skriver VG. Forskerne skal måle hva som skjer med blodfett, glukose, insulin, blodtrykk, opplagthet og mental prestasjonsevne når man bryter opp stillesittende tid med fysisk aktivitet.

Så langt har flest kvinner meldt seg på, så det trengs flere menn for å få en jevn fordeling.

Et team med sju forskere ledes av Melina Meyer Magulas, doktorstipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole (NIH).

I to parallelle studier ser forskerne på hvor ofte du skal bevege deg og hvilken intensitet som skal til for å ta vare på helsa best mulig. Det skal være med 30 deltakere fra 20 til 45 år. De sitter mye stille, men er friske, og de skal fortsette sine vanlige liv mens de er med i forskningen.

Annonse

– Når vi vet mer om dette, vil det være lettere for mange å sette inn tiltak. Selv om du trener flere ganger i uken, kan det likevel være negativt for helsen å ha lange perioder med passivitet, sier Magulas til avisa.

I gjennomsnitt sitter vi stille 9,2 timer per dag eller 60 prosent av våken tid, noe som øker risikoen for flere sykdommer og lidelser, ifølge FHI.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar