– Symbolsk viktig

I dag får samene trolig urfolksstatus i Grunnloven

– Dette vedtaket kommer 581 dager etter at Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen krenker samiske rettigheter. Jeg ser på denne grunnlovsendringa som en kraftig påminnelse til regjeringa om å snarest avklare den uholdbare situasjonen for reindriftssamene på Fosen, sier Aydar. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
– Dette vedtaket kommer 581 dager etter at Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen krenker samiske rettigheter. Jeg ser på denne grunnlovsendringa som en kraftig påminnelse til regjeringa om å snarest avklare den uholdbare situasjonen for reindriftssamene på Fosen, sier Aydar. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Stortinget vedtar trolig mandag at samene skal kalles et urfolk i Grunnloven. Endringen trer i kraft med en gang.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Stortinget vedtar trolig mandag at samene skal kalles et urfolk i Grunnloven. Endringen trer i kraft med en gang.

Fremskrittspartiet er det eneste partiet som gikk imot, kommer det fram av innstillingen fra kontrollkomiteen. Det kreves to tredelers flertall for å vedta en grunnlovsendring.

Det er ventet en fullsatt sal når Stortinget vedtar den historiske endringen. Forslaget ble fremmet i forrige stortingsperiode og vedtas nå. Endringen i Grunnloven trer i kraft med en gang det er vedtatt.

Seher Aydar i Rødt peker på at grunnlovsendringen må ses i lys av Fosen-konflikten.

– Dette vedtaket kommer 581 dager etter at Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen krenker samiske rettigheter. Jeg ser på denne grunnlovsendringa som en kraftig påminnelse til regjeringa om å snarest avklare den uholdbare situasjonen for reindriftssamene på Fosen, sier Aydar.

Annonse

– Symbolsk viktig

Forslaget som nå vedtas, ble ført i pennen av Ronny Wilhelmsen, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet på Stortinget.

Arbeiderpartiets Lubna Boby Jaffery, som var saksordfører for forslaget, sier at partiet i lang tid har ønsket at Grunnloven skal omtale samer som urfolk.

– Det er av stor symbolsk betydning. Tida der vi skulle gjemme bort og fornorske det samiske er over. Ved å anerkjenne samene som urfolk i Grunnloven setter man et varig punktum for fornorskningspolitikken, sier hun.

Bred støtte

Wilhelmsen sier at det er en etterlengtet anerkjenning av samene som nå skjer.

Den aktuelle grunnlovsparagrafen som endres, er paragraf 108. Den paragrafen ble brukt da Høyesterett erklærte at vindmøllene på Fosen krenker samenes menneskerettigheter.

Forslaget ble fremmet i forrige stortingsperiode av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, SV, Venstre, KrF, MDG og Rødt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar