Får færre barn

Norge har passert 5,5 millioner innbyggere. Men fødselsraten bekymrer

Det er ingen umiddelbar fare for folketomme gater på 17. mai, men fødselsoverskuddet, altså antall fødte minus døde, var på kun 760 i løpet av årets første tre måneder. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB.)
Det er ingen umiddelbar fare for folketomme gater på 17. mai, men fødselsoverskuddet, altså antall fødte minus døde, var på kun 760 i løpet av årets første tre måneder. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB.)
Flyktningstrømmen fra Ukraina bidrar til at befolkningen i Norge vokser kraftig. Men aldri før har fødselsoverskuddet vært så lavt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flyktningstrømmen fra Ukraina bidrar til at befolkningen i Norge vokser kraftig. Men aldri før har fødselsoverskuddet vært så lavt.

I første kvartal passerte Norge for første gang 5,5 millioner innbyggere. Men det er ikke fordi det fødes så mange mennesker her til lands.

Fødselsoverskuddet, altså antall fødte minus døde, var på kun 760 i løpet av årets første tre måneder.

– Det er det laveste fødselsoverskuddet noen gang i SSBs statistikk og skyldes i stor grad det stadig fallende fødselstallet, skriver SSB.

Fruktbarheten har vært på vei ned i Norge siden 2009, med unntak av 2021. Denne utviklingen fortsatte i starten av året. Det ble født 12.300 barn, mot 12.900 barn i samme kvartal i fjor.

Annonse

– Utenom unntaksåret 2021 har kvinner i alle alderstrinn fra 20 til 40 år fått færre og færre barn de siste ti årene. Det er ingen store endringer fra år til år, men en jevn nedgang, sier rådgiver Magnus Haug i SSB.

Sterk folkevekst

Når folketallet likevel stiger, er det på grunn av innvandring. Krigen i Ukraina har ført til rekordmange flyktninger, og i år anslår regjeringen at kommunene må bosette 43.000.

Totalt økte befolkningen med 15.300 personer i første kvartal. Folkeveksten er den største i et førstekvartal siden 2012.

– Selv om fruktbarheten faller videre, fortsetter folketallet å øke. I første kvartal passerte vi 5,5 millioner, blant annet på grunn av tilveksten av ukrainske statsborgere, sier rådgiver Haug i SSB.

Høy innvandring

Nettoinnvandringen, altså innvandringer minus utvandringer, var den høyeste i et førstekvartal siden SSB begynte å publisere slike tall i 1997.

20.900 innvandringer og 6.300 utvandringer ga en nettoinnvandring på 14.600.

Av de 20.900 som flyttet til Norge i 1. kvartal, var 7.700 Ukrainske statsborgere.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar