– I will kill you

Polakk dømt til fengsel for vold mot transperson

I tillegg til volden og hatefulle ytringer ble han dømt for trusler mot politiet dagen etter hendelsen på bussen. Retten kom fram til en fengselsstraff på 120 dager i Stavanger tingrett. (Foto: Carina Johansen/NTB.)
I tillegg til volden og hatefulle ytringer ble han dømt for trusler mot politiet dagen etter hendelsen på bussen. Retten kom fram til en fengselsstraff på 120 dager i Stavanger tingrett. (Foto: Carina Johansen/NTB.)
En polsk statsborger er dømt til 120 dagers fengsel etter at han angrep en transperson på en buss i Stavanger.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En polsk statsborger er dømt til 120 dagers fengsel etter at han angrep en transseksuell person på en buss i Stavanger.

– Are you a man? spurte polakken i 20-årene den ukjente medpassasjeren som satt bak ham på bussen i Stavanger 18. oktober i fjor.

Da medpassasjeren, som blant annet var iført sminke og høyhælte sko, svarte bekreftende og sa at hen var transseksuell, sa polakken:

– You know I will kill you right here and now.

Deretter gikk polakken ifølge den ferske dom fra Sør-Rogaland tingrett til angrep på medpassasjeren ved å dytte ham ned i setet og mot vinduet, og spyttet vedkommende i ansiktet. Medpassasjeren klarte så å komme seg forbi polakken, men ble innhentet og ble dratt ned mot gulvet.

Annonse

Fornærmede klarte så igjen å komme seg løs og løp fram i bussen. Polakken løp etter, men ble stoppet av bussjåføren. Sjåføren er også polsk og klarte å roe ned tiltalte.

Da saken gikk i retten, erkjente polakken delvis straffskyld. Han forklarte at volden ikke skjedde på grunn av fornærmedes kjønnsidentitet, men at vedkommende ble et tilfeldig offer fordi han selv var beruset, i dårlig humør og var ute etter bråk.

Han ble imidlertid ikke trodd av retten om at volden mot fornærmede var helt tilfeldig.

– Selv om voldsutøvelsen var beskjeden, er det på det rene at forholdet har skjedd uten foranledning og motivert av fornærmedes kjønnsuttrykk og -identitet, står det i dommen.

I tillegg til volden og hatefulle ytringer ble han dømt for trusler mot politiet dagen etter hendelsen på bussen. Retten kom fram til en fengselsstraff på 120 dager.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar