Brev fra statsadvokaten:

Greenpeace erklæres uønsket i Russland

En Greenpeace-demonstrant at det uvanlige slaget føres bort av russisk politi i forbindelse med en tidligere demonstrasjon. (Foto: Presse.)
En Greenpeace-demonstrant at det uvanlige slaget føres bort av russisk politi i forbindelse med en tidligere demonstrasjon. (Foto: Presse.)
Miljøorganisasjonen Greenpeace er erklært som en trussel mot orden og sikkerhet i Russland.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Miljøorganisasjonen Greenpeace er erklært som en trussel mot orden og sikkerhet i Russland.

En rekke menneskerettighets- og miljøorganisasjoner er blitt kastet ut av Russland, særlig etter invasjonen av Ukraina i full skala i februar 2022. Blant dem er den norske miljøstiftelsen Bellona, som ble erklært uønsket i april.

– Basert på de beviser vi har fått, er det etablert at aktivitetene til den internasjonale ikke-statlige organisasjonen Greenpeace International utgjør en trussel mot orden og sikkerhet i Den russiske føderasjon, heter det i en pressemelding fra den russiske statsadvokaten, som det statlige nyhetsbyrået Ria siterer.

Blant annet anklager de Greenpeace for å organisere «informasjonskampanjer og demonstrasjoner som ikke er koordinert med myndighetene, for å hindre implementeringen av infrastruktur- og energiprosjekter som er til gode for landet.»

I tillegg anklages Greenpeace for å finansiere aktivitetene til såkalte utenlandske agenter, opposisjonelle grupper og personer i Russland som anklages for å få støtte fra utlandet.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar