Vanvittig strømforbruk

Ordfører etterlyser forbud mot kryptofabrikker

Dagsavisen meldte i forrige uke at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten. Her fra en kryptofabrikk i Asia. (Foto: Presse.)
Dagsavisen meldte i forrige uke at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten. Her fra en kryptofabrikk i Asia. (Foto: Presse.)
Flere ordførere i Nord-Norge reagerer på konsekvensene kryptofabrikker har for kommunene deres, og ber om sterkere statlig regulering av industrien.
Saken er Flere ordførere i Nord-Norge reagerer på konsekvensene kryptofabrikker har for kommunene deres, og ber om sterkere statlig regulering av industrien.

Dagsavisen meldte i forrige uke at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten.

I Hadsel kommune ligger Stokmarknes datasenter, en av fabrikkene som utvinner kryptovaluta i Nord-Norge. Ordfører Lena Arntzen (H) sier til Dagsavisen at kommunene ikke kan gjøre noe, siden det er Statnett som gir konsesjon til nettilknytning.

– Vi skulle heller ha brukt kraften som går til kryptoutvinning til å gi energi til den allerede etablerte industrien i kommunene, sier hun, og viser til hjørnesteinsbedriften Nordlaks.

Dette selskapet sysselsetter over 800 mennesker, men har fått avslag på søknad om konsesjon grunnet kraftmangel, sier Arntzen.

Annonse

– Verden trenger mat og proteiner – ikke krypto. Som ordfører smerter det at utviklingen i eksisterende næringsliv bremses, sier hun.

Ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) i Fauske sier at hun etterlyser et nasjonalt forbud mot krypto-utvinning.

– Det er min personlige mening. Vi har ikke behandlet det i kommunestyret, men som ordførerkandidat for Senterpartiet i Fauske kan jeg si det, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar