Storslått kjernekraftbesøk i Oslo. Samme teknologi kan garantere sikker energiforsyning i Norge

Det er underlig at politikere og media hyller et krigsskip drevet av kjernekraft, men samtidig skygger unna samme utslippsfrie energikilde som løsning på energikrisen, skriver Jack Chen og Jonas Kristiansen Nøland, PhD i teknisk fysikk, Uppsala Universitet. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Det er underlig at politikere og media hyller et krigsskip drevet av kjernekraft, men samtidig skygger unna samme utslippsfrie energikilde som løsning på energikrisen, skriver Jack Chen og Jonas Kristiansen Nøland, PhD i teknisk fysikk, Uppsala Universitet. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kjernekraftdebatten har fått et nytt ansikt: To små, høyteknologiske kjernekrafverk ankret rett utenfor Oslo sentrum på et amerikansk fartøy. Det skaper hodebry.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er «Gerald R. Ford» er i Norge. Verdens største krigsskip drives av kjernekraft.

Hvis kjernekraft driver en av våre viktigste brikker for nasjonal sikkerhet, hvorfor kan ikke kjernekraft også være et trumfkort for vår energisikkerhet?

Hvis du ennå ikke har fått det med deg, har altså verdens største krigsskip ankommet Norge. Forbi vraket av Blücher seilte Natos redningsflåte inn i Oslofjorden. Et hangarskip med 4.500 amerikanere og 90 fly.

Kult! Men det som vekket interessen vår, var denne kommentaren fra et nettforum: «Største CO2-nøytrale båten i Norge for tiden».

I en verden hvor klima er i fokus, er det underlig at politikere og media hyller et krigsskip drevet av kjernekraft, men samtidig skygger unna samme utslippsfrie energikilde som sikker kilde til å dekke norske energibehov.

Annonse

Kjernekraftreaktorene på USS Gerald R. Ford har samme størrelse og teknologi som de små modulære kjernekraftverkene – såkalte SMR’ene – som er blitt foreslått i den norske energiforsyningen. Fordelen med SMR-ene er at de kan desentraliseres og flyttes til stedene der kraften skal brukes. Det gir kortreist kraft og forsyningssikkerhet for norsk industri.

Les også: Subjekt mener: Ja til norsk kjernekraft

Samhold med Nato

Ifølge EUs vitenskapspanel er moderne kjernekraft den tryggeste formen for energiproduksjon vi kjenner til.

Det siste året har debatten om kjernekraft blitt gjenopplivet. Ja-siden blant Norges befolkning har nylig fått flertall. Med milliardærer og investorer, som Trond Mohn, Paul Chr. Rieber og Jakob Hatteland, på laget vil Norsk kjernekraft AS innføre SMR-kraftverk i Norge.

De skal produsere kortreist, industrivennlig kraft lokalt på steder med store energitbehov i fremtiden – slik som Aure, Høyanger, Narvk og Herøya – for å nevne noen aktuelle områder.

Men senest 24. januar i år sa Hadja Tajik (AP) på NRK debatten at kjernekraft var uaktuelt i Norge. Likevel har partidemokratiet i Arbeiderpartiet satt døren på gløtt for kjernekraft, selv om toppledelsen forsetter å motarbeide dette så godt de kan.

Hva sier regjeringen om at den samme reaktor-teknologien de avviser i kraftforsyningen, kan besøke Norge i kjernekraftdrevne skip midt i hovedstaden? Verdens reneste og tryggeste skip besøker oss. Samtidig kan fossildrevne fartøy besøke Oslo og etterlate luften vår med store mengder partikkelforurensing, uten at noen bryr seg nevneverdig.

Samtidig som besøket av USS Gerald R. Ford symboliserer vårt samhold med Nato, bør dette også være et symbolsk vendepunkt for å vise at kjernekraft faktisk er nødvendig, trygt og fascinerende.

Les også: En villet strømkrise: Strømmen og drømmen om dårligere tider

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar