– Ingenting har skjedd

Fosen-aksjonister vil blokkere Statsministerens kontor – politiet følger situasjonen nøye

Aksjonistene sto klare med bannere, kamprop og flagg da statsrådsbilene kjørte forbi på vei til statsråd fredag. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Aksjonistene sto klare med bannere, kamprop og flagg da statsrådsbilene kjørte forbi på vei til statsråd fredag. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Flere hundre Fosen-aksjonister holdt en aksjon foran slottet fredag. Neste stopp er Statsministerens kontor der de varsler blokade.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flere hundre Fosen-aksjonister holdt en aksjon foran slottet fredag. Neste stopp er Statsministerens kontor der de varsler blokade.

Aksjonistene sto klare med bannere, kamprop og flagg da statsrådsbilene kjører forbi på vei til statsråd fredag.

– Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våres skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille! Sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat, ungdomsutvalget til Norske Samers Riksforbund, som er det største partiet på Sametinget.

– Vi gi oss ikke før vindturbinene på Fosen rives og landet er tilbakeført til reindriften, sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi, leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Varsler blokade

Etter statsråd varsler aksjonistene at de går videre til Statsministerens kontor for å etablere blokade og sette opp lavvoer.

Annonse

De planlegger å overnatte utenfor Statsministerens kontor de siste timene fram mot 3. juni da det har gått 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene.

I en pressemelding skriver aksjonistene at de har med seg soveposer og lenker, og at de ikke vil flytte seg dersom politiet ber dem om det.

Politiet følger med

Til NTB sier politiet at de følger situasjonen nøye og vurderer tiltak i tråd med hvordan situasjonen utvikler seg.

– Vi forskutterer intet, men vi har lagt en plan for hvordan vi skal løse problematikk som eventuelt måtte oppstå, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

Like før klokken 12 sier operasjonslederen at politiet har en god dialog med arrangøren, og at de forventer at de holder seg til norske lover og de rammene som er gitt for en trygg avvikling av arrangementet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar