Ikke endret siden 1999

Vurderer lovendringer etter spredning av bilder under rettssak i Bergen

– Muligheten for at privatpersoner refererer fra saker i sanntid på den måten man nå har sett, fantes ikke da dagens regelverk ble utformet, og det kan være gode grunner for å vurdere regelverket på nytt, skriver kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand i Justisdepartementet i en epost til TV-kanalen. (Foto: Wikimedia Commons.)
– Muligheten for at privatpersoner refererer fra saker i sanntid på den måten man nå har sett, fantes ikke da dagens regelverk ble utformet, og det kan være gode grunner for å vurdere regelverket på nytt, skriver kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand i Justisdepartementet i en epost til TV-kanalen. (Foto: Wikimedia Commons.)
Justisdepartementet vurderer lovendringer etter at navn på tiltalte i en gruppevoldtektssak i Bergen ble spredt i sosiale medier.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Justisdepartementet vurderer lovendringer etter at navn på tiltalte i en gruppevoldtektssak i Bergen ble spredt i sosiale medier.

Flere privatpersoner er politianmeldt etter å ha delt navn, bilde og annen informasjon om både tiltalte og fornærmede.

Nå vurderer Justisdepartementet lovendringer, melder TV 2.

Både Danmark og Sverige har lover som begrenser deling av informasjon fra rettssalen. I Norge er ikke loven for offentlighet i rettssaler blitt endret siden 1999.

– Muligheten for at privatpersoner refererer fra saker i sanntid på den måten man nå har sett, fantes ikke da dagens regelverk ble utformet, og det kan være gode grunner for å vurdere regelverket på nytt, skriver kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand i Justisdepartementet i en epost til TV-kanalen.

Annonse

Romestrand sier at det er viktig å sikre at eventuelle lovendringer treffer etter intensjonen.

– Ved utforming av regelverk om offentlighet i domstolene må offentlighetshensynet likevel veies opp mot andre hensyn, for eksempel hensynet til parters og andre involvertes personvern, sier Romestrand.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar