Går mot flertallet i befolkningen

Japansk domstol godkjenner forbud mot likekjønnede ekteskap

En demonstrasjon utenfor domstolen. 70 prosent av landets befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par. (Foto: Kyodo News via AP.)
En demonstrasjon utenfor domstolen. 70 prosent av landets befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par. (Foto: Kyodo News via AP.)
En domstol i japanske Fukuoka har vurdert at landets forbud mot likekjønnede ekteskap ikke er grunnlovsstridig. Aktivister regner det likevel som et framskritt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En domstol i japanske Fukuoka har vurdert at landets forbud mot likekjønnede ekteskap ikke er grunnlovsstridig. Aktivister regner det likevel som et framskritt.

I domstolens kjennelse skriver de nemlig også at manglende juridisk anerkjennelse av likekjønnede par kan være et brudd på deres verdighet og menneskerettigheter.

Spørsmålet om likekjønnede ekteskap har vært en gjenganger i det japanske rettsvesenet de siste årene. To ganger har domstoler kommet fram til at forbudet er grunnlovsstridig, én gang har de konkludert med at det er i henhold til grunnloven, og domstolen i Fukuoka er den andre som inntar en slags mellomposisjon.

– Hittil har fire av fem kjennelser kommet fram til at forbudet er direkte grunnlovsstridig, eller et brudd på deler av grunnloven. Det føles som vi tok et steg framover, så jeg er lettet, sier Masahiro.

Han er blant klagerne i søksmålet som domstolen i Fukuoka tok stilling til, og vil kun oppgi fornavn til mediene.

Annonse

70 prosent av landets befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar