– Ingen reagerer på gratis dopapir

Rødt ønsker gratis solkrem for folk på stranda

I Norge estimerer Statens strålevern at den totale samfunnskostnaden hvert år for hudkreft er 6,5 milliarder kroner. Det vil Rødt på Stortinget gjøre noe med. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
I Norge estimerer Statens strålevern at den totale samfunnskostnaden hvert år for hudkreft er 6,5 milliarder kroner. Det vil Rødt på Stortinget gjøre noe med. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
I et forsøk på å forhindre hudkreft ønsker stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (R) gratis tilgang til solkrem i parker og på strender i Norge.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er I et forsøk på å forhindre hudkreft ønsker stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (R) gratis tilgang til solkrem i parker og på strender i Norge.

På strender og parker i Nederland er det nå mulig å forsyne seg med gratis solkrem. Kristjánsson mener dette også bør prøves i Norge. Han sier til NRK at innføring av det nederlandske tiltaket kan være en god investering.

– Det er mye dyrere for skattebetalerne å behandle noen med hudkreft enn det er å sette opp noen dispensere med solkrem, sier Kristjánsson.

I Norge estimerer Statens strålevern at den totale samfunnskostnaden hvert år for hudkreft er 6,5 milliarder kroner. Bare behandlingen for hudkreft koster staten 450 millioner kroner hvert år.

– Da vi fikk dispensere med håndsprit overalt, begynte folk å bruke det. Og det kan kanskje høres rart ut med gratis solkrem, men det finnes jo gratis dopapir på offentlige toalett. Det er ingen som reagerer på det, sier han.

Annonse

Som følge av at antall tilfeller med hudkreft har doblet seg i Nederland de siste 10 årene, vil det utplasseres gratis solkrem på skoler, i parker, på sportsarrangementer og på festivaler i sommersesongen. I Norge har derimot ikke myndighetene noen planer om det samme.

– Solkrem er en lett tilgjengelig vare, og vi har ingen planer om å innføre gratis solkrem i Norge, sier statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar