Media må slutte å bruke begrepet «narkotika»

Slutt å snakke om «narkotika», start å snakke om cannabis og MDMA, skriver lektor Emil Gjerde Engebretsen. (Foto: Pretty drug things.)
Slutt å snakke om «narkotika», start å snakke om cannabis og MDMA, skriver lektor Emil Gjerde Engebretsen. (Foto: Pretty drug things.)
Hvordan skal vi støtte unge i å takle utfordringer med rusmidler, når vi tror de er så farlige at vi knapt tør å nevne dem med navn?
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Et åpent brev til journalister og redaktører om begrepet «narkotika».

Slutt å snakke om «narkotika», start å snakke om cannabisblomst, kokain, DMT, heroin, fleinsopp, LSD, ketamin, MDMA, hasj, ecstasy, amfetamin og så videre.

Begrepet narkotika forhindrer en faktabasert tilnærming til rus og rusmidler, hvis det er det vi ønsker oss. Motstanderne klarer ikke å snakke om annet enn narkotika og hvor farlig samlebegrepet er. De farer med løgn.

Gjentatte ganger eksponeres vi for historiene om anonyme unge som har stått frem om rusbruk i lokalavisen. Siden de er i stand til å snakke, har de mest sannsynlig vært langt unna livstruende rusopplevelser.

Ofte gjennom politivelsignede narrativ gir de oss historier om hvor farlig narkotika er. Narrativet gjør oss blinde for hvor uinformerte unge rusbrukere egentlig er. For hva forventer vi å høre? At de opplevde en utenomjordisk nærhet og kjærlighet på MDMA?

Annonse

Som et resultat av at rusbruken er avslørt og moralisert av politiet, kan ikke de unge gjøre annet enn å spille med. De har heller aldri hatt noen voksne i forkant til å fortelle hva de kan forvente.

Unge må først finne et egnet sted, helst i skjul fra de voksne. Det er sånn 18 års aldersgrense og kriminalisering virker. Nær 100 prosent av dagens unge rusdebuterer derfor i skjul for de av oss som er foreldre. Hvorfor evner vi ikke å skape tryggere rammer rundt dette?

Les også: Forsker nominerer Twitter-fenomen til journalistpris

Høye forventinger

På grunn av et kort levd liv, vet unge lite om hva de kan forvente før de inntar et rusmiddel. Dette påvirker også hvordan de håndterer perioden etter rus. Akkurat som at alkohol ofte gir angst og depresjon dagen derpå, kan også MDMA skape en negativ ettereffekt i noen dager.

Hvordan skal vi støtte unge i å takle nye og ukjente følelser som rusmidlene fremkaller, når vi tror de er så farlige at vi knapt tør å nevne dem med navn? Hva skal vi si når noen sier at de føler seg bedre av det? Eller verre?

Vi forventer altfor mye av mennesker som debuterer med rusmidler som selges på et illegalt marked. Vi forventer at de holder seg unna fordi det er forbudt. Når forventingen brytes, skal vi gi dem konsekvenser. Dette er et systematisk overgrep som må opphøre.

All den tid rusmidler er noe vi frivillig inntar, og noe som påvirker vår egen helse, er det spinnvilt at politiet skal fortelle foreldre og unge om hvor farlig «narkotika» er.

Les også: Subjekt mener: Latterlig lettkrenket

Politiets påvirkning

Politiets utdanning består ikke av nødvendige emner som avhengighet, sosialt arbeid og relasjoner, pedagogikk, kjemi, systemforståelse og tillit. De har ingen legitimitet til å snakke om rusmidler. Å bruke loven til å skille rett fra galt, er politiets oppgave. Ikke å moralisere.

Det er det som gjør skaden fra Norsk narkotikapolitiforening (som nylig måtte skifte navn til Norsk narkotikaforebyggende forening) så systematisk og omfattende. Nav, som skal hjelpe, behandler rusmidler som «rett» eller «galt». Skolen, som er et læringsmiljø, ser rusmidler som rett eller galt. Til og med helsepersonell ser rusmidler som rett eller galt, når jobben deres skal være å gjøre folk friskere.

Politiet har påvirket skolen til å undertrykke sin iboende pedagogiske tilnærming. De har undertrykt samfunnsoppdragene til helsevesenet og Nav på samme måte. Politiet har undertrykt en opplyst samtale om rusmidler, når oppgaven fra Norges grunnlov er å beskytte den.

Uten innsynsjobben til graverne i #narkotwitter og arbeidet til rolleforståelsesutvalget, hadde dette forøvrig vært spekulasjoner.

Det er på tide at også mediene bytter ut fordummende retorikk med faktabasert opplysning – også om ulovlige rusmidler.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar