Kort sagt:

Hva er forskjellen på å brenne en bok og et bibliotek?

Danske Rasmus Paludan brenner en koran. «I dag brennes Koranen, hva vil de brenne i morgen?» spør Ole-Fredrik Einarsen.
Danske Rasmus Paludan brenner en koran. «I dag brennes Koranen, hva vil de brenne i morgen?» spør Ole-Fredrik Einarsen.
De som brenner bøker, gjør det ikke for å styrke ytringsfriheten, demokratiet eller fellesskapet. De brenner bøker fordi vi ikke skal lese dem, skriver Ole-Fredrik Einarsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Koranbrenning er ikke en handling som styrker demokratiet, mener artikkelforfatteren.

Det brennes bøker. Det er ikke nytt.

I går brant de bøker av Bertolt Brecht, Karl Marx og Magnus Hirschfeld. I dag brennes Koranen, hva vil de brenne i morgen? Brenner du én bok, kan du i prinsippet brenne alle.

De som brenner bøker, har tapt diskusjonen – de har tapt dialogen – de har gått tom for argumenter. De har mistet de få ordene de hadde. Nå har de bare frykt og hat og bokbål igjen.

Les også: Hat, haram og hærverk i regnbuegaten

Annonse

«Har vi ikke ytringsfrihet?»

Bokbål virker. Det skaper frykt, sinne, splittelse, og politiske handlinger. Det skaper veisperringer, det innskrenker min bevegelsesfrihet og det skaper forvirring. For har vi ikke ytringsfrihet?

Ta ikke feil. De som brenner bøker, gjør det ikke for å styrke ytringsfriheten. De gjør det ikke for å styrke demokratiet eller fellesskapet. De brenner bøker fordi vi ikke skal lese dem.

Forskjellen på å brenne en bok og et bibliotek er mange. Men likheten er at ideen er den samme: Jeg brenner det jeg ikke liker. Jeg brenner det jeg vil. Jeg tilintetgjør det jeg forakter.

De sier: «Min bok, min tro og min ideologi er ikke bare overlegen din – den er så overlegen at din bok, din tro og din ideologi ikke kan leve sammen med min.»

Les også: Kan vi leve med en politimester som bevisst villeder oss?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar