Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo i september

Uke September
Marthe Ramm Fortun ved Høstutstillingen 2023. (Foto: Høstutstillingen.)

Høstutstillingen

Høstutsrtillingen er et av de store høydepunktene for kunsthøsten.

Her får man et genuint innblikk i hva som rører seg i kunstnorge.

Alle kunstnere som bor i Norge og norske kunstnere bosatt i utlandet, samt kunstnere med annen tilknytning til Norge, kan søke om å få bli med i utstillingen. Det er heller ikke et krav om kunstnerisk utdanning eller medlemskap i en kunstnerorganisasjon.

Dette gjør Høstutstillingen til en unik plattform.

Det skal sies at Høstutstillingen er en salgsutstilling, men viktigere er det en mulighet from mange kunstnere å slå igjennom.

Så, om du vil vite hva som rører seg innen norsk kunst er dette stedet.

All this talk of getting old av Audun Alvestad vises på QB. (Foto: Presse.)

Et siste farvel til sommernatten

«All this talk of getting old» av Audun Alvestad er kanskje den perfekte siste dråpen av sommer.

en utstilling som, med sine duse pastellfarger, frodige motiver og syklende figurer tar deg tilbake til sommernatten fylt med uendelig muligheter.

En utstilling som om mulig føles enda deiligere i det vi går inn i september og høsten sakte, men sikkert sniker seg på.

Det er dog ikke bare deilig å være i Alvestads verden. Figurene utviser like mye en følelse av vedmod og ensomhet, som frihet på sin ferd.

En utstilling til nytelse og ettertanke.

Jørgen Raudås hos galleri Duer. (Foto: Presse.)

Ikke Høstutstillingen, men høstutstilling

Galleri Duer åpner sin egne høstutstilling.

Her er det kuratert og nøye utvalgt hvem som er med, og ingen verk er anonymt valgt ut. Men kanskje det er for det bedre.

Det virker i hvert fall som både kunstnerprofil og motiver har fått innspill når det kommer til kurateringen.  Galleri Duer presenterer profilerte navn på den norske kunstscenen, side om side med spennende stjerneskudd vi trolig vil se mer av.

Kunstnerne som vises er Christian Tony Norum, Jeanette Lafontine, Bertil Greging, Iver Lennartson Noem, Sofie Kjørum Austlid, Alfred Brekke, Martin Schreiner, Petter Wang
og Jørgen Raudås.

Utstillingen har verinssage 22. september kl. 17:00. 

Edith Spira Haiku ved Galleri Buer. (Foto: Presse.)

Lag av minner

I september åpner galleri Buer utstillingen «Memoria» med Edith Spira.

Dette er Spiras andre soloutstilling ved galleriet. Et kvalitetstegn vil vi si.

Spira har en poetisk tilnærming i sine arbeider, være seg maleri eller papirarbeider. Hun tar ofte utgangspunkt i sanseinntrykk fra reiser i hjemlandet, Sahara eller sør-Europa. Inntrykk og minner; lys, farger, landskap og arkitektur, modnes og bearbeides i atelieret.

Malerier bygges opp i skiktvise og pastose lag hvor den horisontale komposisjonen ofte kontrasterer de vertikale strøkene. Gjennom den lagvise oppbyggningen trer også obskure motiver frem, noe som kan vekke minner.

Utstillingen har åpning 7. september kl 18.00.

Else Marie Hagen ved Galleri K.

Dag og natt

I september viser Galleri K utstillingen «Denne dagen, denne natten» med fotograf og billedkunstner Else Marie Hagen.

Hagen debuterte på Høstutstillingen i 1996 og har siden den gang utfordret grensene for hvordan vi ser fotografisk kunst.

I utstillingen møter vi både fotografier, tekstilkunst og installasjoner fra Hagen i skjønn forening.

En utstilling som både overrasker og utfordrer, og likevel viser en poetisk fremstilling av et kunstnerskaps mange fasetter.

Peik Eilas og Rasmus Gaare- (Foto; Presse.)

Urbane trekk

Lei av kunst på hvite vegger?

Da er utstillingen «Midlertidige Overganger» av Peik Elias og Rasmus Gaare noe for deg.

Kunstnernes mål er å utforske menneske i en tid preget av hurtig omveltning.

Byens skiftende økosystem blir et bilde på en verden i uoversiktlig forandring, hvor strukturer rives og renoveres rundt oss.

Dette kommer frem både i verk, men også i presentasjonen av utstillingen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar