Ved å forby koranbrenning allierer Danmark seg med Iran og Taliban

Når folk brenner Koranen, kan det være av dårlige grunner, men det kan også være av gode grunner, skriver Charlie Hebdo-redaktør Gerard Biard. (Foto: Fredrik Persson/TT /NTB.)
Når folk brenner Koranen, kan det være av dårlige grunner, men det kan også være av gode grunner, skriver Charlie Hebdo-redaktør Gerard Biard. (Foto: Fredrik Persson/TT /NTB.)
Hvis dette forslaget blir til lov, vil blasfemi gjeninnføres som forbrytelse. Det går imot 200 års kamp for frihet, skriver Gerard Biard.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Danmark vil forby koranbrenning.

Den 1. september la den danske regjeringen frem et lovforslag for Parlamentet, som ville «kriminalisere upassende behandling av objekter med betydelig religiøs betydning for et religiøst fellesskap».

Hvis dette forslaget blir lov, vil forbrytelsen blasfemi, som ble opphevet i 2017, bli gjeninnført.

Les også: Dette viser hvorfor integrering er en feilet strategi

Grunnleggende subjektivt

Danske myndigheter håper å roe ned sinnet som har oppstått etter offentlige brenninger av Koranen de siste ukene i København og Stockholm.

Annonse

Den nye lovgivningen vil bli inkludert i kapittel 12 av Danmarks straffelov, som omhandler nasjonal sikkerhet. Denne beslutningen vil få alvorlige konsekvenser, da den legitimerer begrepet blasfemi og åpner døren for alle former for sensur. Den står i kontrast til 200 års kamp av europeiske intellektuelle, kunstnere og politiske ledere for å skille offentlig liv fra religioner og deres doktriner, for å frigjøre individets tanke- og ytringsfrihet.

Peter Hummelgaard, Danmarks justisminister, beskrev handlingen med å brenne Koranen som «grunnleggende foraktfull og usympatisk». Dette synet, basert på subjektive oppfatninger (foraktfull og usympatisk), legger grunnlaget for full sensur.

Hvilken lov vil de danske myndighetene vedta neste gang, når andre grupper av individer krever et forbud mot meninger de anser som «foraktfull og usympatisk»?

I realiteten er denne spesielle loven ment for å unngå det grunnleggende spørsmålet bak bokbrenningene: hvorfor føler folk behovet for å offentlig brenne religiøse tekster som Koranen?

Den danske regjeringen viser stor feighet ved å late som de ikke forstår betydningen av disse handlingene.

Les også: Naivitet i møte med vold er en erkenorsk ukultur

Setter demokratiet på prøve

Når folk brenner Koranen, kan det være av dårlige grunner, men det kan også være av gode grunner: for å protestere mot totalitære regimer i land som Iran og Afghanistan, hvor denne religiøse boken brukes til å terrorisere hele befolkninger og knuse all opposisjon.

Iranske kvinner som nekter å bære sløret, er skyldige i blasfemi. Afghanske kvinner blir forfulgt av Taliban bare fordi de vil gå på skole.

Ved å vedta denne loven blir den danske regjeringen medskyldige til disse tyranniske, morderiske regimene hvis makt utelukkende hviler på total underkastelse for Koranen. Ved å vedta denne loven blir den danske regjeringen både alliert og tjener for de iranske og Taliban-regimene.

I et demokrati er den eneste legitime makten den som tilhører folket. I et demokrati kan alle former for makt utfordres, hånes og latterliggjøres gjennom offentlig debatt. Med denne loven aksepterer den danske regjeringen å dele sin legitimitet med Gud og Hans selvproklamerte representanter.

Med denne loven blir selve grunnsteinen i våre moderne demokratier satt på prøve.

Innlegget signeres også av redaktørene i følgende norske aviser: Dagen, Grimstad adressetidende, Hamar arbeiderblad og Subjekt

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar