Riksadvokaten skal vurdere om Trettebergstuen har gjort noe ulovlig

Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister etter hun innrømmet å ha brutt habilitetsreglene. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister etter hun innrømmet å ha brutt habilitetsreglene. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kontrollkomiteen på Stortinget sender habilitetssaken mot Anette Trettebergstuen (AP) til Riksadvokaten, som skal vurdere om hun har brutt loven.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny utvikling i Trettebergstuen-saken.

Det bekrefter kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H).

– Stortingets konstitusjonelle avdeling har vurdert om brudd på habilitetsreglene kan utgjøre en tjenestefeil som kan påtales ved riksrett. De konkluderer med at slike lovbrudd alene ikke kan føres for riksretten, skriver Frølich i en epost til NTB.

– Flertallet i kontrollkomiteen har konkludert med det samme i denne saken, skriver han.

Les også: Mener Trettebergstuen var på kollisjonskurs med menneskerettighetene

Annonse

Frølich ikke stilling til straffespørsmål

Frølich understreker at dette er en prosedyreregel, og at en oversendelse til Riksadvokaten ikke betyr at kontrollkomiteen har tatt stilling til om habilitetsbruddene er straffbare.

– Vi tar heller ikke stilling til om de bør starte etterforskning. Det er noe påtalemyndigheten må ta stilling til alene.

Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister i Jonas Gahr Støres regjering 23. juni.

Les også: Hun utfordret ministeren om Kulturrådets åpenhet. Slik svarer Trettebergstuen

Jussprofessor ba om vurdering

Det skjedde etter at hun to dager før innrømmet å ha brutt habilitetsreglene ved å utnevne venner til viktige verv. En av vennene var fadder til Trettebergstuens sønn. Trettebergstuen er i tillegg fadder til barnet til en venn hun foreslo til et verv.

Etter at saken ble kjent, skrev jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité der han ba dem vurdere om Trettebergstuen begikk straffbare tjenestefeil.

Stortingets jurister mener altså at Trettebergstuen ikke kan stilles for riksrett.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar