Medietallene er klare

3 av 4 norske aviser blir mindre. Subjekt vokser med 30 prosent

Opplagstallene synker for de fleste. For Subjekt står det derimot annerledes til. (Foto: Dev Dhunsi/Subjekt.)
Opplagstallene synker for de fleste. For Subjekt står det derimot annerledes til. (Foto: Dev Dhunsi/Subjekt.)
Norske aviser har en opplagsnedgang på 2,6 prosent. I samme periode vokser Subjekt med 29,9 prosent. Det gjør Subjekt til landets raskest voksende nasjonale avis.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Subjekt fortsetter å vokse

Opplagstallene fra Mediebedriftenes landsforbund (MBL) er klare. De rapporterer fra første halvår av 2023. Tallene er sammenlignet med tilsvarende halvår i fjor.

245 titler er blitt kontrollert, og totalopplaget for norske aviser er i første halvår 2023 på 2,5 millioner. 169 titler har nå nedgang, mens 66 kan vise til vekst. Det betyr at 72 prosent av titlene går tilbake.

– Dette er en merkbar nedgang etter mange år med opplagsvekst. Mediebransjen er blant de første som merker det når folks privatøkonomi blir trangere. Noe av svaret på tilbakegangen ligger nok her, sier Randi S. Øgrey, som er administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforbund (MBL).

For Subjekt er det derimot annerledes.

Annonse

– Dagen og Subjekt øker mest blant nisjeavisene med i overkant av henholdsvis 1.700 og 1.000 abonnenter, sier hun i en pressemelding fra MBL.

Nedgang for de fleste, ikke for Subjekt

De nasjonale avisene som tidligere har stått for mye av veksten, har nå en tilbakegang på 1,8 prosent, mens nisjeavisene samlet går tilbake 5,1 prosent i perioden.

Subjekt bidrar ikke til den negative statistikken. Tvert imot øker den nasjonale kulturavisen med 29,97 prosent. Prosentvis er det Subjekt som vokser mest blant de nasjonale avisene – til et opplag på 4.532 fra 3.487 i fjor.

Sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi, mener han har funnet en oppskrift.

– Da vi bestemte oss for å satse for seks år siden, drev alle de andre avisene med å kutte i kulturjournalistikken. Subjekt har funnet en oppskrift som fungerer, sier han, og fortsetter:

– Det er svært gledelig at mange interesserer seg for kritisk kulturjournalistikk.

Han lover å fortsette å levere.

– Det er to grunner til Subjekts suksess. Det første er en utrolig innsats fra mine kollegaer i avisen, og det andre er abonnenter og annonsører som har vist stor vilje til å være med oss på suksessen. Vi lover å fortsette å levere, sier han.

Dagbladet Pluss vokser med flest

I antall abonnenter er det Dagbladet Pluss som vokser mest, med 6.700 i opplagsvekst. Dagbladet Pluss er dessuten den eneste nasjonale avisen som vokser. I prosent tilsvarer det 8,56 prosents vekst.

Blant nisjeavisene vokser Subjekt nest-raskest i antall abonnenter, bak den kristenkonservative avisen Dagen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar