Det er mange negative tendenser på progressiv side. De må vi ta et oppgjør med

Raymond Johansens (AP) tok et oppgjør med woke før valget. MDGs Anders C. Sørby mener venstresiden bør ta eierskap til begrepet. (Foto: Peter-André Hegg.)
Raymond Johansens (AP) tok et oppgjør med woke før valget. MDGs Anders C. Sørby mener venstresiden bør ta eierskap til begrepet. (Foto: Peter-André Hegg.)
Raymond Johansens (AP) uttalelser om såkalt «woke» var unyanserte. Men vi må ta på alvor at cismenn har utfordringer som er unike for sin gruppe, skriver Anders C. Sørby.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Raymond Johansens (AP) tok et oppgjør med woke før valget. Han sa at venstresiden har et problem med å nå menn. Her svarer MDGs Anders C. Sørby.

Etter et skuffende skolevalg for venstresiden kom Raymond Johansen (AP) med noen litt unyanserte uttalelser om såkalt «woke».

Det var nok i beste mening, men hva er egentlig det konkrete problemet her? En mer nyansert, forbedret definisjon kan være noe de fleste kan stille seg bak.

Ytre høyre har fått definisjonsmakten, og bruker dette til å radikalisere reaksjonær ungdom. Det kan bli vridd og vendt på for å skape en slags konspirasjonsteori. I verste fall kan denne bli høyreekstrem. Derfor kan det være lurt å ta et steg tilbake og tenke seg om.

Kanselleringskultur er ikke noe nytt

Psykolog Jordan Peterson er kjent for å bruke det selvmotsigende begrepet «postmoderne kulturmarxisme» om woke. Han blander altså sammen to motstridende filosofiske konsepter han ikke virker å forstå, og bruker dette som grunnlag for sin kritikk. Men selv om kritikken hans er lite konkret og treffsikker, har han mange følgere. Så det er kanskje bedre å diskutere ideene hans direkte.

Annonse

Det er mange negative, ukonstruktive tendenser på liberal, progressiv side som man burde ta et oppgjør med. Man må tolerere motstemmer selv når de er skumle og sjokkerende, men ikke når det er trakassering. Man må også unngå å bli det monsteret man prøver å bekjempe. «When they go low we go high.»

Kanselleringskultur er heller ikke noe nytt, men etter at Trump ble president, ble dette en gjennomgående trend. Det som begynte som oppgjør med rasisme og seksuell trakassering, utviklet seg mer og mer til noe som kan ligne på en mobb som ser verden i svart hvitt.

Resultatet er polarisering og mindre konstruktive debatter. Færre får muligheten til å endre mening når meningsmangfoldet og plassen til å gjøre «feil» blir så liten. Så slutt å utestenge og «kansellere» folk du er uenig med. Det hjelper ikke mot radikalisering. Det er selvfølgelig noe annet når det gjelder trakassering og folk som ikke klarer å oppføre seg.

Det er ikke godt ansett når man konstant blir kritisert for å være «woke», og bare avfeier det. Man gir andre all definisjonsmakten. Det er mye bedre å eie det og være stolt av det man mener, og ta definisjonsmakten tilbake.

Les også: Nektes terapi etter å ha skrevet om cannabis

Ting er ikke enkelt og svart-hvitt

Som en ung mann selv vil jeg også påpeke behovet for å ta menns problemer på alvor – som psykisk helse og utenforskap.

Cismenn har utfordringer som er mer eller mindre unike for sin gruppe. Vi må vise mer omsorg, forståelse, aksept og tilpassningsevne for hele mangfoldet av menn, kvinner, ikke-binære, cis og trans. Dette er komplisert fordi naturen er fantastisk komplisert.

Vi må slutte å tro at ting er så enkelt og svart-hvitt. Vitenskapen, naturen og selve menneskesinnet vil alltid fortsette å forbause og utfordre oss. Ingenting er egentlig enkelt.

Til slutt vil jeg også minne om at Greta Thunberg-generasjonen lever i beste velgående og at vi står overfor irreversible tippepunkter, tilhørende dominoeffekt, matsystemkollaps, mer ekstremvær og milliarder av klimaflyktninger. Disse er umulig å unngå fullstendig hvis ikke vi stopper nye investeringer i fossil energiproduksjon som olje. Vi må ta forskningen på alvor og stanse oljeletinga.

Jeg pleier å dele disse 10 punktene som har blitt delt mye i grupper som kan kalles «woke».

Les også: Skrev at «halve klassen» ville bytte kjønn – felt i PFU

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar