Foxtrot-nettverket er knyttet til flere drap i Sverige. De er registrert i halvparten av norske politidistrikt

Kripos-sjef Kristin Kvigne forteller om utvalgte kriminalitetstrusler med utgangspunkt i Politiets trusselvurdering for 2023. (Foto: Hanna Johre/NTB.)
Kripos-sjef Kristin Kvigne forteller om utvalgte kriminalitetstrusler med utgangspunkt i Politiets trusselvurdering for 2023. (Foto: Hanna Johre/NTB.)
Denne uken ble en kjent svensk rapper skutt og drept. Drapet knyttes til det kriminelle nettverket Foxtrot. Politiet har registrert aktivitet fra folk tilknyttet dette nettverket i seks av landets politidistrikter. Justisminister Emilie Enger Mehl er bekymret.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Svensk kriminelt nettverk registrert i Norge.
Onsdag 27. september ble en kjent rapper skutt og drept i Stockholm. Dette er det siste i en rekke drap som kobles til det kriminelle nettverket Foxtrot.

Når opplyser Kripos-sjef Kristin Kvigne at det er registrert aktivitet fra nettverket i Norge.

– Vi har nå registrert aktiviteter fra personer med tilknytning til Foxtrot-nettverket i seks politidistrikter. Det er også andre svenske organiserte kriminelle som gjør tjenester for norske kriminelle i Norge, sier Kvigne til NRK.

Hun fortsetter:

– Vi må være oppmerksomme på at terskelen for å etablere seg i Norge blir lavere.

Annonse

Norge har i alt tolv politidistrikt.

Mange av drapene og bombeangrepene i det kriminelle miljøet i Sverige den siste tiden knyttes til Foxtrot-nettverket.

Det antas at Foxtrot-nettverket styres av Rawa Majid, som oppholder seg i Tyrkia. Kvigne sier at situasjonen i Sverige på dette området ikke er helt ulik den i Norge.

– Situasjonen i Norge er tilsvarende den i Sverige, med at vi har bakmenn som sitter i utlandet og styrer den organiserte kriminaliteten i stor grad. Mens bakmennene i Sverige sitter i Tyrkia, sitter bakmennene våre i Marokko, sier hun.

Kripos-sjefen sier at disse har dobbelt statsborgerskap, og at de derfor ikke kan pågripes av norsk politi selv om de er etterlyst internasjonalt.

Les også: Kjent rapper skutt og drept i Stockholm. Drapet skal ha blitt filmet

Justisministeren varsler tiltak

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) hadde fredag et møte med Kripos-sjefen om gjengvolden i Sverige og forgreninger til Norge. Hun varsler flere tiltak.

– Det er ikke tegn til en tilsvarende voldelig utvikling her, men vi må ha sterk innsats for å bryte opp nettverkene, sier Mehl i en pressemelding etter møtet med Kripos-sjef Kristin Kvigne fredag morgen.

– Den voldelige situasjonen i Sverige er av en karakter vi ikke har sett tidligere. Vi har ikke samme situasjon her, men det er svært alvorlig at kriminelle nettverk i Sverige har forgreninger til Norge, sier Mehl.

Hun tar til orde for en styrket innsats mot organisert kriminalitet og narkotikasmugling.

– Nettverkene er profesjonelle og har en lang verdikjede. På toppen sitter bakmenn, ofte internasjonalt, og styrer nettverk med forgreninger til store deler av verden, sier Mehl.

Hun varsler flere tiltak fra regjeringen framover for å skjerpe innsatsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar