Enkelte forskningsstudier viser at aper er bedre enn mennesker til å handle enkeltaksjer.
Heller ikke den forrige statsministerens ektemann, Sindre Finnes, kan være sikker på at han hadde slått sjimpansen Julius på Oslo børs. Den omfattende aksjehandelen som har ført til skandalen kona Erna Solberg nå befinner seg i, var nemlig ikke særlig lukrativ.
Sindre Finnes kan ha tjent så lite som 250.000 kroner på åtte år, når man inkluderer tapene hans i samme periode.
Summen ville gjort en stor forskjell for mange norske lavinntektsfamilier, men tilsvarer knapt det virkelig store innsidehandlerne bruker på en ny dress eller kokain til Ibiza-helgeturen.
Faktisk er dette så lite penger at Erna Solbergs ektemann kunne tjent nær ti ganger så mye bare av å høre på et av de mest grunnleggende økonomiske rådet som finnes: plasser pengene i en indeksfond og la dem være. Det er altså lite som tyder på at det er snakk om korrupsjon eller innsidehandel.
Så hvorfor er dette en så stor skandale?
Det handler både om konteksten, Erna Solbergs håndtering og hvordan det hele ser ut – en faktor som er viktigere enn de fleste ønsker.
Hva vi ikke kan utelukke
Sindre Finnes er ikke noen Wolf of Nordnet, selv om morsomme memer med denne betegnelsen sprer seg som klamydia på en Unge Høyre-sommerleir.
Og det er nettopp problemet. Det etterlatte inntrykket hos svært mange nordmenn (og utlendinger) er at Sindre Finnes og Erna Solberg gir blanke i regler, og at Høyre godtar det. Det hjelper ikke at saken kommer etter en lang rekke med skandaler blant norske politikere de siste årene.
Strengt tatt kan vi heller ikke utelukke at Solberg og Finnes har hatt fortrolige samtaler som har ført til økonomiske bevegelser i deres felles formue. De har riktignok ikke tjent særlig mye penger på den fanatiske daytradingen – men dumskap gir ikke fritak fra ansvar.
Erna Solberg uttalte i går at det ville være en «nesten uoverkommelig oppgave å vurdere hver enkelt beslutning med sikte på å avklare habiliteten». Dette handler om saker der hun angivelig ble ført bak lyset av ektemannen. Men Solberg kjente til at ektemannen handlet aksjer, selv om Statsministerens kontor hadde advart mot slikt.
Les også: Kraftige reaksjoner på NRK-avgjørelse: – Er det ingen hjemme?
Det ser ikke bra ut
Hittil har ikke denne saken gitt Høyre lavere oppslutning på meningsmålingene. Men det har også noe å si hva resten av Norge tenker.
Og mange av de tenker sitt når det kommer frem at Høyre har redigert tidslinjen for aksjehandler og tilbakeholdt informasjon. Det ser heller ikke bra ut at Erna Solberg lagde en skrytevideo for rederiet Wallenius Wilhelmsen, som ektemannen eide aksjer i, før samme rederi ga Høyre 300.000 kroner til valgkamp like etter.
For de fleste andre partier er ikke femsifrede gaver fra rederier hverdagskost. Mange nordmenn, blant dem en god del Høyre-velgere, vil være overbevist om at timingen for pengegaven er en tilfeldighet. Og det er slettes ikke usannsynlig, uten at noen kan vite sikkert. Men det er ekteparet Solberg-Finnes sitt ansvar at de har satt seg i denne situasjonen.
Les også: Mediestormen om Sindre og Erna er en illusjon av maktkritikk
Kan gjenreise tilliten
I Aftenposten skriver professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo, Einar Lie: «Om Solberg kommer tilbake, vil være opp til partiet Høyre og velgerne. Men om hun skulle komme tilbake uten noen annen innrømmelse av skyld og ansvar enn det vi hittil har sett, vil vi stå overfor et nærmest uslåelig bunnivå i ansvarsfraskrivelse på regjeringsnivå, der nivået på forhånd ligger ubehagelig lavt.»
Det er en god observasjon. Erna Solberg må nemlig ikke trekke seg. Men det ville gjort mye for å gjenreise tilliten til landets politikere etter et år hvor skandalene har kommet på løpende bånd.
Vi burde ha et forbud mot å handle enkeltaksjer hvis du sitter i regjering. Det er nødvendig både for tilliten til regjeringen, og kanskje trenger de også å beskyttes mot seg selv. Sjansen er tross alt størst for at de taper på det – både penger og anseelse.
Før det er på plass, ligger imidlertid ansvaret på den enkelte. Enkeltindividet, som høyresiden tradisjonelt skal sette sin lit til at handler ansvarlig uten for mye statlig kontroll. Da Erna Solberg foreslo at løsningen skulle være en slags «barnevakt»-ordning for å passe på at ektemannen ikke handlet aksjer neste gang de eventuelt flytter inn i statsministerboligen, trodde vi knapt våre egne ører.
Det finnes en langt enklere og verdigere løsning enn dette.
Høyre ønsker å være Norges mest ansvarlige styringsparti. Da må de selv gå foran med et godt eksempel. Det innebærer at Erna Solberg gir en annen sjansen til å styre det som nå er Norges største parti.