Greta Thunberg skal delta i Fosen-aksjoner i Oslo på torsdag

Greta Thunberg kommer til Oslo sammen med aksjonister fra klimabevegelsen Fridays for Future, melder NRK. (Foto: AP/NTB scanpix.)
Greta Thunberg kommer til Oslo sammen med aksjonister fra klimabevegelsen Fridays for Future, melder NRK. (Foto: AP/NTB scanpix.)
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg kommer til Oslo torsdag for å delta i Fosen-aksjonene, opplyser Natur og ungdom til NRK.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Greta Thunberg skal delta i Fosen-aksjoner i Oslo på torsdag.

Onsdag er det to år siden Fosen-dommen i Høyesterett, og samiske grupper og Natur og ungdom har varslet demonstrasjoner.

Thunberg kommer sammen med aksjonister fra klimabevegelsen Fridays for Future, melder NRK.

Representanter for aksjonistene møtte tirsdag statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). I forkant av møtet, som startet klokka 10, uttalte talspersonene at de ville høre hva Støre har å si.

– Vi vil takke ja til et møte og å høre hva Støre har å si. Under aksjonene i mars etter 500-dagen, lovet han oss personlig at det ikke skulle få gå 1000 dager med menneskerettighetsbrudd i Norge, skrev aktivist Ella Marie Hætta Isaksen i forkant av møtet.

Annonse
Talsperson for Fosen-aksjonen Ella Marie Hætta Isaksen før møtet med statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag. Onsdag er det varslet nye aksjoner. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Talsperson for Fosen-aksjonen Ella Marie Hætta Isaksen før møtet med statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag. Onsdag er det varslet nye aksjoner. (Foto: Javad Parsa/NTB.)

Aksjonistene viser også til et brev fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) som mandag i et brev til Statsministerens kontor påpekte at Norge er i ferd med begå nok et brudd på menneskerettighetene ved ikke å følge opp dommen fra Høyesterett.

– Så vidt vi er kjent med, driftes vindkraftanleggene som tidligere, uten modifikasjoner. De forholdene som Høyesterett fant utgjorde brudd på menneskerettigheter i oktober 2021 har ikke opphørt. Dette betyr at menneskerettighetsbruddet ikke er avsluttet, skriver direktør Adele Matheson Mestad i brevet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar