Oljefondet er større enn noen gang. Gi oss penga!

Forslaget er radikalt, men ikke uhørt. Alaska har i likhet med Norge et statlig fond fra petroleumsinntekter. De deler ut litt til folket hvert år, skriver Andreas Lie Askeland. (Foto: Shutterstock.)
Forslaget er radikalt, men ikke uhørt. Alaska har i likhet med Norge et statlig fond fra petroleumsinntekter. De deler ut litt til folket hvert år, skriver Andreas Lie Askeland. (Foto: Shutterstock.)
Politikerne bruker oljefondet som sin personlige valgkampkasse. Pengene bør heller brukes til borgerlønn, skriver Andreas Askeland.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Oljefondet vokser. Mange nordmenn er fattigere. Er borgerlønn løsningen?

Norge har et politikerproblem.

Tradisjonelt sett har en av politikernes sin viktigste oppgaver vært å prioritere fellesskapets ressurser på en måte som gagner samfunnet i størst mulig grad. Denne oppgaven er i dag nærmest fraværende for våre politikere, på grunn av oljefondet. Riktignok må politikerne begrense uttaket fra oljefondet til 3 prosent av fondets verdi, men det er i praksis ingen begrensning med 15.000 milliarder kroner på bok.

Paradoksalt nok mister befolkningen kjøpekraft så det ljomer etter på grunn av høy inflasjon og høye energipriser, mens staten aldri har vært rikere og i mer eller mindre grad livnærer seg som rentenist. Jeg er av den oppfatningen at det vil være klokt å sette politikerne i en posisjon der de må prioritere før heller enn siden, og presenterer en løsning som også vil gjøre underverker for de økonomiske problemene som rammer befolkningen, især de fattigste blant oss.

Istedenfor å gi politikerne fullmakt til å bruke inntil 3prosent av oljefondet for å få statsbudsjettet til å gå opp, bør 1-3 prosent av fondets verdi betales kontant til befolkningen i form av en månedlig borgerlønn. Dette vil gi et enormt løft for alle som sliter med å få endene til å møtes, det vil sikre at oljeinntektene kommer hele befolkningen til gode, og det vil gjøre politikerne ansvarlig for å prioritere landets ressurser på en fornuftig måte, og ikke bruke statskassen som sitt personlige valgkampbudsjett.

Annonse

Les også: Solgte for 8 millioner på 24 timer

Ikke et uhørt forslag

Mange vil ha motforestillinger mot dette forslaget, men jeg har en følelse av at den motstanden i stor grad handler om manglende tillit til at folk kan ta ansvar for eget liv og styre de penger de råder over.

I motsetning til de fleste andre forslag som fremmes om borgerlønn, er dette forslaget helt realistisk å gjennomføre, men det handlingsrommet kan fort bli lukket dersom vi fortsetter å la politikerne ha eneveldig råderett over vårt felles arvesølv.

Dette er et radikalt forslag, men det er ikke uhørt. Alaska har i likhet med Norge et stort statlig fond bygget på petroleumsinntekter, men i motsetning til Norge deler Alaska ut litt av avkastningen til folket hvert år. Dersom 1 prosent av oljefondets verdi deles ut (og handlingsregelen reduseres tilsvarende), ville hver nordmann i 2023 fått utbetalt i underkant av 30.000 kroner.

For å unngå unødvendig byråkrati bør beløpet utbetales til alle med permanent oppholdstillatelse som er bosatt i Norge, og administreres av Skatteetaten. For å insentivere politikerne til å innføre dette forslaget, bør utbetalingen beskattes som vanlig inntekt.

Les også: Sa «neger» i forelesning. Studenter stormet ut i protest

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar