Må også jeg frykte for livet?

Nylig ble to fotballsupportere drept i Belgia. Fordi de er svenske. Angrepet kunne like gjerne skjedd her, skriver Espen Oseid Danielsen. (Foto: Geert Wijngaert/AP/ NTB.)
Nylig ble to fotballsupportere drept i Belgia. Fordi de er svenske. Angrepet kunne like gjerne skjedd her, skriver Espen Oseid Danielsen. (Foto: Geert Wijngaert/AP/ NTB.)
Etter terrorangrepet mot svensker i Belgia er det dessverre blitt et relevant spørsmål – særlig for enkelte samfunnsdebattanter, skriver Espen Oseid Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Koranbrenning har gjort Sverige til et av de fremste målene for ekstreme islamister over hele verden. Nylig ble to drept under et fotballkamp i Belgia.

16.oktober i Brussel, midt i hjertet av Europa, ble to svenske menn brutalt skutt og drept av en islamsk ekstremist.

Gjerningsmannen, som nå selv er skutt og drept av belgisk politi, publiserte en video hvor han på arabisk sa: «Jeg har hevnet muslimer og drept tre svensker». En tredje svenske ble nemlig også skutt og alvorlig skadet under terrorangrepet.

Belgias statsminister, Alexander De Croo, understreket på en pressekonferanse at terroristen rettet seg spesifikt mot svensker. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier at han er forskrekket, men ikke forbauset, over drapene på de svenske statsborgerne. Hvorfor?

Les også: Dette viser hvorfor integrering er en feilet strategi

Annonse

Kunne like godt skjedd her

Det er mildt sagt vanskelig å ikke koble angrepet på svenskene opp mot Sveriges mange tilfeller av koranbrenning.

Hvorvidt dette alene var bakgrunnen for terroren, kan vanskelig stadfestes med absolutt sikkerhet, men det fremstår klart at brenningene av Koranen er en stor del av årsaksbildet. Hvor absurd og rystende er det ikke å tenke på at noen uskyldige mennesker kan bli drept på grunn av at deres statsborgerskap tilhører et land som står opp for og beskytter ytringsfriheten?

Det er alarmerende å tenke på at dette angrepet like godt kunne forekommet utenfor Ullevål stadion hvis det var en kamp mellom Norge og Sverige. Man kan ikke som en svensk statsborger gå rundt og frykte for sitt liv i utlandet, dersom man har på seg klær i svenske farger eller på annen måte «avslører» seg som svensk.

Hvor langt skal det gå før vi alle forstår og handler etter det alvoret som disse sakene representerer?

Les også: VG og NRK bortforklarer vold i islams navn og legger skylden på dansk «provokatør»

Ikke første gang

Dette er ikke første gang slike hendelser har forekommet, langt derifra. Vi husker alle blant annet terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015, hvor 12 personer ble drept og 11 såret – etter at magasinet hadde publisert Muhammed-karikaturer. Mange andre hendelser kan bli nevnt.

Skal undertegnende også begynne å frykte for livet? Jeg har skrevet flere debattinnlegg i store medier, hvor jeg med hjelp av det juridiske rammeverket viser til at brenningen av hellige skrifter ikke er et brudd på ytringsfriheten. Jeg forsvarer selvsagt ikke de som utøver disse handlingene, men tar med rette til orde for at man ikke kan forby slike ytringer.

Vil dette føre til et angrep rettet mot meg i fremtiden? Dette er jo i utgangspunktet et helt latterlig spørsmål, og en bekymring som bør være ikke-eksisterende. Dessverre er det blitt et naturlig og relevant spørsmål å stille seg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar