– Sitter hjemme i valg etter valg

Få unge har stemt i alle de tre siste kommunevalgene

Få personer under 35 år har stemt i alle de tre siste kommunevalgene. (Foto- Regjeringen.)
Få personer under 35 år har stemt i alle de tre siste kommunevalgene. (Foto- Regjeringen.)
Kun én av fire unge voksne som hadde stemmerett i de tre siste kommunevalgene, valgte å stemme i alle tre. Særlig én gruppe skiller seg ut.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Bare hver fjerde under 34 unge voksne deltok i alle de tre siste kommunevalgene, ifølge en ny undersøkelse.

Kun én av fire unge voksne som hadde stemmerett i de tre siste kommunevalgene, valgte å stemme i alle tre. Det er en langt mindre andel enn i resten av befolkningen.

Det er mest menn med utdanning på grunnskolenivå som sitter hjemme i alle valg, skriver Statistisk sentralbyrå.

– Mange unge voksne med kort utdanning sitter hjemme i valg etter valg, skriver de.

Blant alle som hadde stemmerett i kommunevalgene 2015, 2019 og 2023, var det 48 prosent som stemte i alle tre. Blant voksne mellom 26 og 34 år var andelen bare 24 prosent. Kommunevalg har generelt lavere deltakelse enn stortingsvalg.

Annonse

Alt i alt har imidlertid 80 prosent av de stemmeberettigede stemt i minst ett av de tre siste kommunevalgene. Blant dem med grunnskoleutdanning er det 65 prosent, blant dem med videregående skole 82 prosent og blant dem med universitetsutdanning hele 89 prosent.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar