Ungarn forbyr mindreårige å besøke fotoutstilling på grunn av LHBT-bilder

En bildeserie av den filippinske fotografen Hannah Reyes Morales har ført til at Ungarns myndigheter forbyr mindreårige å besøke World Press Photo-utstillingen i Budapest. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
En bildeserie av den filippinske fotografen Hannah Reyes Morales har ført til at Ungarns myndigheter forbyr mindreårige å besøke World Press Photo-utstillingen i Budapest. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Personer under 18 år nektes å besøke World Press Photo-utstillingen i Ungarn. Myndighetene mener noen av bildene bryter med en lov som begrenser LHBT-innhold.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ungarn forbyr mindreårige å besøke fotoutstilling på grunn av LHBT-bilder.

Den prestisjetunge fotoutstillingen, som for tiden vises på Ungarns nasjonalmuseum, har over 4 millioner besøkende hvert år.

Et sett med fem bilder av den filippinske fotojournalisten Hannah Reyes Morales har imidlertid ført til at en ungarsk folkevalgt har klaget til landets kulturdepartement, som slo fast at bildene bryter med en ungarsk lov som forbyr visning av LHBT-innhold for mindreårige.

Morales’ bilder dokumenterer et fellesskap av eldre LHBT-personer på Filippinene som har bodd sammen i flere tiår. Noen av medlemmene vises blant annet i drag og sminke.

Administrerende direktør Joumana El Zein Khoury i World Press Photo kaller fotoserien «positiv og inkluderende», og mener det er bekymringsfullt at myndighetene i Ungarn har valgt å sensurere den.

Annonse

– Det faktum at det er begrenset tilgang for et viss type publikum er noe som sjokkerte oss. Det er forbløffende at det skjer i Europa, sier hun

Hun legger til at det er første gang en av utstillingene blir utsatt for sensur i Europa.

Hør podkast: Har det blitt for lett å bytte juridisk kjønn?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar