To menn tar livet sitt mens du leser dette

Depresjon og selvmord blant menn er for mange tabu og vanskelig å snakke om, skriver Lars B. Løvold.
Depresjon og selvmord blant menn er for mange tabu og vanskelig å snakke om, skriver Lars B. Løvold.
Mediene er vanligvis opptatt av ulike gruppers levekår. Men de oppfyller ikke sitt ansvar for å sette menns psykiske helse på dagsorden, skriver Lars B. Løvold.
Om skribenten
Lars B. Løvold er aktiv i FRP, men skriver innlegget som privatperson.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Menn er overrepresentert blant selvmordsofre.

Det er et moderne fenomen at vi tar mer liv av oss selv en vi tar liv av hverandre.

I 2022 var det 26 mordsaker og 610 selvmordssaker i Norge. Menn er sterkt overrepresentert, og utgjør to av tre selvmordsofre.

Globalt dør det hvert minutt en ny mann av selvmord. November er måneden for menns mentale helse, men kan denne få like mye oppmerksomhet som pride-måneden Juni?

Les også: Å snakke mer om følelser løser ikke unge menns problemer

Annonse

Tidlige tiltak

I en studie ble en rekke personer spurt om hvor mange venner de har som de kan stole på i en krisesituasjon. I 1990 var det vanligste svaret 10 eller flere, i 2021 var det mest vanlige svaret en eller ingen.

Samtidig har andelen kvadratmeter hver person bor på, økt. Vi bytter nære relasjoner mot gulvplass, og vi bytter forbindelser med materialisme. Internett og sosiale medier har gjort oss til det mest sammenkoblede samfunnet noensinne – likevel er vi mer ensomme en noen gang før.

Det er dessverre ikke noe nytt, men selvmord og psykiske lidelser har betydelig mindre spalteplass hos medier enn andre saker. I flere europeiske land har selvmord blitt den største dødsårsaken blant middelaldrende menn. Om vi ikke retter oppmerksomheten mot flere forebyggende tiltak, frykter jeg at vi kan havne i samme situasjon.

Selv om de fleste som tar selvmord er middelaldrende menn, må forebyggende tiltak settes inn tidlig. Tiltak mot vold, overgrep, sosial isolasjon og utenforskap må begynne allerede i skolealder, hvor mange begynner å falle utenfor samfunnet.

Dagens skolesystem er ikke designet for gutter, og uten riktig oppfølging er det her mange detter ut.

Les også: Stadig flere lever alene. Det er helt etter planen til selskapene bak datingappene

Mediene har et ansvar

Selv om den var en liten nedgang i antall selvmord fra 2021 til 2022, har fortsatt de nordiske landene i snitt en økning, mens en rekke europeiske land har færre.

Man kan alltids klage på dagens regjering for kutt de har gjort innen en rekke helsetilbud, men sannheten er at forrige regjering heller ikke gjorde nok innen psykisk helse.

Depresjon og selvmord blant menn er for mange tabu og vanskelig å snakke om, derfor har mediene ett mye større ansvar for å sette det på dagsorden. Under pride-måneden juni kan man se fargerike oppslag hver eneste dag, som er vel og bra, men er ikke menns mentale helse også viktig?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar