Venstresiden har aldri vært Steinerskolens venn

Jonas Gahr Støre på besøk hos steinerskolen i 2021. Nå kuttes støtten til skolen statsministeren har hatt både barn og barnebarn på. (Foto: NRK.)
Jonas Gahr Støre på besøk hos steinerskolen i 2021. Nå kuttes støtten til skolen statsministeren har hatt både barn og barnebarn på. (Foto: NRK.)
Regjeringen vil rasere friskolenes livsgrunnlag. Dette er helt i tråd med deres ideologi, skriver Adrian Lorentsson.
Om skribenten
Adrian Lorentsson jobber som generalsekretær i Mental helse ungdom, men skriver som privatperson. Han har selv gått på steinerskolen og har i dag barn som går på steinerskolen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er I det nye statsbudsjettet svekkes vilkårene for friskoler.

Med statsbudsjettet for 2024 har Norges sosialdemokratiske bauta vist hva de står for.

Uten at de legger ned et forbud mot friskoler, går de langt i å rasere livsgrunnlaget deres. Det er ingen grunn til å tro at SV eller Rødt er særlig interessert i å skjerme friskolene for de massive kuttene, selv om det er lov til å håpe.

Les også: Radikal og forfriskende kritikk av skolen

Høyre-venstre-løgnen

Det sosiale ansvaret stikker dypt hos meg. Omfordeling, solidaritet og kollektivt ansvar er en del av grunnfjellet i et samfunn der alle har like gode forutsetninger for å lykkes. Men like forutsetninger er ikke det samme som like mennesker.

Annonse

Individets frihet er en like sterk verdi for meg som sosialt ansvar. Retten til å velge et pedagogisk alternativ er en essensiell del av menneskets mulighet til individuell frihet og utvikling.

Venstresidens ideologiske fundament springer ut fra en tid der det var desperat behov for å redusere sosiale forskjeller. Løsningen var å løfte i flokk, men i den sosialdemokratiske flokken ble det ikke plass til individuell frihet. Det utelukker frie tanker og initiativ, enten det er skole, helse eller omsorg.

Høyresidens fokus på individets frihet hadde skapt få byråkratiske hindre for pedagogiske alternativer. Men de ser også individets frihet i et vakuum, noe som i ytterste konsekvens fører til at store deler av befolkningen blir fanget i fattigdom og nød. De som ikke har nok penger, får ikke tilgang til utdanning, helsehjelp og sosiale sikkerhetsnett.

Så da står vi ved hvert stortingsvalg og lurer på om vi må velge bort friheten eller sikkerheten denne gangen. Har du nok penger, er kanskje ikke sikkerhet like viktig som frihet, mens når du må stramme livreima virker det kanskje rimelig å gi fra seg valgmulighetene i bytte mot sikkerhet.

Men fortellingen om høyre- og venstresiden er en løgn. Det finnes etablerte politiske ideologier som fremholder individets frihet og sosialt ansvar som like viktige.

Les også: Stemplet for antisemittisme. Nå hylles hun av Ervin Kohn

Sosialliberalismen

Sosialliberalismen oppsto i 1800-tallets England som en reaksjon på store sosiale forskjeller.

Den understreker at individet ikke bare er et selvstendig vesen, men også avhengig av å tilhøre et samfunn eller sosialt fellesskap. Sosialliberalismen betoner i tråd med dette at staten må gripe regulerende inn i samfunnsforholdene: Staten må legge forholdene til rette for sosialt forsvarlig og ansvarlig individuell utfoldelse.

Hvis avsnittet høres kjent ut, kan det være fordi du har lest det i Store norske leksikon. Hvis du har kjennskap til Steinerskolen, kan det også hende at du har opplevd de verdiene blant mennesker i og rundt steinerskolene.

I Norge er det Venstre som er den sosialliberale blomsten i partifloraen, selv om de færreste er klar over at «sosial» egentlig er like viktig som «liberal» i partiets historie. Kanskje ikke partiet selv heller. Problemet er at de ikke klarer å kommunisere grunnleggende sosialliberale ideer, som sosialt ansvar og individets frihet. I stedet har de blitt et nisjeparti for akademikere og hasjrøykende intellektuelle.

Heldigvis har ikke Venstre monopol på sosialliberale idéer. Camphill-bevegelsens landsbyer, Fremja sine omsorgsboliger og en hel underskog av initiativ og skaperkraft over hele landet gjør livet uendelig mye bedre for individ og samfunn. Tilbud som ikke kan oppstå i det offentlige, og som er livsviktige for de som trenger dem. Dette er sosialliberalisme i sin reneste form, og fortjener bedre livsvilkår, ikke dårligere.

Nå har vi en regjering som står med venstresidens ideologi i den ene hånden og statsbudsjettet i den andre. Da er det ikke bare friskolenes fremtid det spøker for.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar