Paven har bestemt seg

Transpersoner kan døpes og være faddere

Den katolske kirkens overhode, 86 år gamle pave Frans, har godkjent doktrinekontorets svar om transpersoners deltakelse i dåp og bryllup. (Foto: AP/Alessandra Tarantino.)
Den katolske kirkens overhode, 86 år gamle pave Frans, har godkjent doktrinekontorets svar om transpersoners deltakelse i dåp og bryllup. (Foto: AP/Alessandra Tarantino.)
Pave Frans åpner døren for homofile og transpersoner, så lenge det ikke er noen risiko for «offentlig skandale eller forvirring».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den katolske kirken åpner opp for at transpersoner kan være faddere ved dåp og vitner i bryllup, med noen forbehold. Pave Frans godkjente avklaringen.

Den katolske kirkens ledelse åpner for at transpersoner kan døpes og være faddere ved dåp og vitner i bryllup.

Avklaringen fra Vatikanets departement for doktrine kommer etter at en brasiliansk biskop i juli sendte inn seks spørsmål om LHBT-personers deltakelse i dåp og bryllup. Riktignok tas det forbehold om at det ikke må være noen risiko for «offentlig skandale eller forvirring blant de troende».

Les også: Twitter fjerner regler som beskytter transpersoner

Paven gir tommel opp. (Foto- Presse.) transpersoner, paven, pave Frans, Den katolske kirke
Pave Frans gir tommel opp for seksuelle minoriteter som transpersoner og likekjønnede par. (Foto: Presse.)

Forsøker å åpne

I et tre sider langt dokument svarer kirkeledelsen langt mer vagt på spørsmålet om hvorvidt likekjønnede par får lov til å døpe adoptivbarn eller barn som er kommet til verden ved bruk av surrogatmor. Dersom et barn av et likekjønnet par skal døpes, må det være et «velbegrunnet håp om at barnet blir lært opp i den katolske tro», skriver doktrinekontoret.

Annonse

Svarene, som ble lagt ut på nettet onsdag, er godkjent av pave Frans.

Den 86 år gamle paven har lenge forsøkt å gjøre kirken mer åpen for LHBT-personer uten å endre kirkenes læresetning, inkludert den som sier at tiltrekning mellom to av samme kjønn ikke er en synd, men at seksuelle handlinger mellom de samme menneskene er det.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar