Søndagsåpen desember

I år kan du ikke kjøpe julegaver på julaften

Lillehammers gågate blir julegate de siste ukene før jul, med åpne butikker selv på søndager. Men ikke på julaften. (Foto: Visit Lillehammer.)
Lillehammers gågate blir julegate de siste ukene før jul, med åpne butikker selv på søndager. Men ikke på julaften. (Foto: Visit Lillehammer.)
Pleier du å kjøpe julegaver i siste liten? Da må du passe ekstra godt på i år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Butikker i Norge kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften, men må holde stengt på selve julaften.

Faste utsalgssteder kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14 og 20, men på julaften må de holde stengt. Det kan by på utfordringer.

– Hvis noen butikker tror de kan holde åpent fordi det er julaften, eller fordi de regner med julaften som en av de tre siste søndagene før jul, tar de feil, sier regionsekretær Eirin Saaler Nabben i Handel og Kontor (HK) Region Innlandet til Fri Fagbevegelse.

Årets julaften faller på en søndag og er som søndag å regne.

– Da skal butikkene holde stengt, sier Nabben.

Annonse

Les også: Slik feirer kulturministeren jul

Julegaver på bensinstasjon

Det betyr at i-siste-liten-shoppere må forholde seg til reglene som generelt gjelder for søndager: Søndagsåpne dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter med begrenset utvalg – eller bensinstasjoner.

Forsker Anita Borch ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO tror mange slike utsalgssteder må forberede seg på ekstra trykk på julaften, ikke bare av folk som mangler melk til grøten.

– Det er mange som handler inn til jul i siste liten, og særlig menn er ofte litt sent ute, sier hun til NTB.

Hun sier at far i huset tradisjonelt ikke har ansvar for majoriteten av gavene, men han er ofte litt sent ute med å få på plass de han skal legge under treet. I år kan han ikke svippe innom kjøpesenteret sånn i farta på julaften.

– Ja, det kan hende bensinstasjonene bør rigge seg for ekstra innrykk denne gangen, sier Borch.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar