Kan du nekte 22-åringer å klubbe?

Anker 23-årsgrense til lagmannsretten

Utesteder som Torggata botaniske ble tatt for Diskrimineringsnemnda for å nekte folk under 23. Nå har Nemnda tapt i Oslo tingrett, og anker saken til lagmannsretten. (Skjermbilde: Oslobotaniske/Facebook.)
Utesteder som Torggata botaniske ble tatt for Diskrimineringsnemnda for å nekte folk under 23. Nå har Nemnda tapt i Oslo tingrett, og anker saken til lagmannsretten. (Skjermbilde: Oslobotaniske/Facebook.)
23-årsgrense på utesteder er ulovlig, ifølge Diskrimineringsnemnda, men Oslo tingrett er uenig. Nå ankes saken videre.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Diskrimineringsnemnda anker utelivs-aldersgrense til lagmannsretten.

Først slo diskrimineringsnemnda fast at aldersgrenser på utesteder er forbudt.

Men så ble saken tatt til Tingretten, og der tapte nemnda.

Nylig slo en dom i Oslo tingrett fast at aldersgrenser ikke er ulovlig aldersdiskriminering. Diskrimineringsnemnda har nå anket dommen.

Det bekrefter regjeringsadvokaten til VG.

Annonse

Les også: Slutt for Bass og Best Friends. Flott gjort er konkurs

22-åringene som ble nektet i 2020 har forlengst fylt 23. Men spørsmålet om aldersgrense er fortsatt ikke avgjort. (Illustrasjonsfoto: Presse/Watergate.)

Årelang strid

For tre år siden kom Diskrimineringsnemnda fram til at et utested med 23-årsgrense drev ulovlig aldersdiskriminering. Utestedet Festiviteten på Hamar ble rammet av avgjørelsen og tok saken til retten.

I Oslo tingrett fikk utestedet i oktober fullt gjennomslag for sitt syn. Det har ført til at flere utesteder i Oslo igjen vil øke sine aldersgrenser.

Festiviteten har tidligere oppgitt at formålet med aldersgrensen på 23 år er at de har ønsket en viss type kunder for å unngå bråk og uro blant yngre gjester, samt økonomisk interesse.

Tingretten mente altså at dette var noe utestedet var i sin fulle rett til å gjøre.

Videre påpekte tingretten at personer som rammes av den aktuelle aldersgrensen, har andre utesteder å dra til fram til de blir gamle nok, og at aldersdiskrimineringen derfor har begrensede konsekvenser.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar