Søndag 19. november er det den internasjonale mannsdagen. Dette er en dag for feiring, refleksjon, ettertanke og formidling av viktige saker som særlig angår gutter, menn og fedre. De sakene er det nemlig mange av.
Min opplevelse av vårt samfunns offentlige debatt er at saker som viser til utfordringer for det mannlige kjønn, både blir bagatellisert og underkommunisert.
Les også: – Jeg kommer aldri til å underkaste meg en manns følelser og fantasier
Positiv maskulinitet
En av de viktigste og mest prinsipielle sakene som bør settes i fokus på mannsdagen, er at vi har en likestillings- og diskrimineringslov som forskjellsbehandler det mannlige kjønn. Det fremgår av lovens formålsparagraf at loven tar «særlig sikte på å bedre kvinners og minoriteters stilling».
Det er både flott og nødvendig å løfte opp kvinner og minoriteter, men vi kan simpelthen ikke ha en likestillingslov som «særlig» skal fremme enkelte grupper, på bekostning av nettopp det mannlige kjønn. Formålsbestemmelsen i likestillings- og diskrimineringsloven må endres.
Jeg ønsker også at vi som samfunn er mer bevisste på hvordan vi omtaler og tiltaler gutter og menn generelt, og deres behov for likestilling spesielt. Å omtale maskulinitet som noe skadelig, ikke ønskelig og nærmest giftig, påvirker hvordan mange gutter og menn ser på seg selv. Det er ikke usannsynlig å tenke at mange gutter og menn tilføres en form for resignasjon og overdrevet forsiktighet. Det er det ingen som er tjent med.
Vi må kunne se og snakke om det positive med gutter og menn sin maskulinitet! Det er ikke bare «feminisme» som skal være en bevegelse i Norge på dette felt, vi trenger også at det ikke rakkes ned på de som er «maskulinister».
Les også: Å snakke mer om følelser løser ikke unge menns problemer
Mange negative statistikker
Det er deprimerende å se hvor mange negative statistikker som gutter og menn topper.
Noen eksempler er at gutter og menn utgjør flertallet av de som ikke fullfører videregående opplæring, mottar uføretrygd og tar sitt liv. Det gjør inntrykk når man kan lese at 2 av 3 som begår selvmord, er gutter og menn.
Kvotering er også en sak som bør omtales i et innlegg vedrørende mannsdagen. Opptaket til høyere utdanning i 2022 kunne vise til at 113 studier gav tilleggspoeng dersom du var kvinne, mens kun 10 var fordelsgivende dersom du var mann. Nå kan vi jo endre juridisk kjønn med noen tastetrykk, så problemet er muligens ikke like fremtredende. Det skal kvoteres inn kvinner i styrer og stell, noe som unektelig vil ta plass til andre, kanskje mer kvalifiserte menn.
En annen sak som det kunne bli skrevet mye om, er at fedre til stadighet kommer uforholdsmessig dårlig ut i saker som angår samvær med felles barn. En siste oppfordring til alle gutter og menn: Rett deg opp i ryggen. Skyt frem brystkassen. Behandle deg selv som du ville ha behandlet noen du har et ekstra ansvar for å vise omsorg ovenfor.
Gratulerer med mannsdagen 2023!