NRK trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» midlertidig

Journalist Tore Strømøy (t.h.) har fått hard medfart for jobben han har gjort med NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt». (Foto: NRK.)
Journalist Tore Strømøy (t.h.) har fått hard medfart for jobben han har gjort med NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt». (Foto: NRK.)
NRK vil gjøre endringer i dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt», og trekker den midlertidig.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

NRK opplyser i en pressemelding søndag ettermiddag at dokumentaren trekkes midlertidig.

Serien handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, men som nå ønsker å komme hjem. Mannen er tidligere straffedømt og har en sedelighetsdom mot seg.

Mange har ønsket å støtte mannen etter at serien ble publisert, og en innsamlingsaksjon på Spleis har samlet inn over 3,8 millioner kroner. Men denne er nå satt på vent.

Flere ønsker pengene tilbake

Det var Liv Anne Aanestad Vold som startet spleisen. Søndag opplyser hun til Dagbladet at det er flere som ønsker pengene tilbake.

Annonse

Kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis sier til avisen at det trolig ikke vil bli tatt noe avgjørelse før mandag.

– Vi må verifisere de opplysningene vi har fått, slik at vi har grunnlag nok til å ta en avgjørelse om hva vi gjør videre, sier hun.

Dersom innsamlingsaksjonen avvikles, vil pengene refunderes til alle giverne.

To årsaker

– NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til mannen selv og hans familie. Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge. Vi ser i dag at det var en feil å utelate denne informasjonen fra serien, og vi gjør derfor nå en ny vurdering, sier direktør for Distriktsdivisjonen Marius Lillelien.

Han forteller at en ny versjon av serien med korrigert informasjon vil bli publisert når den er klar.

Aftenpostens kommentator Christina Pletten har kritisert serien kraftig for å være uetisk. Hun mener at den aldri burde vært sendt.

Strømøy har forsvart prosjektet i et eget innlegg i samme avis.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar