Opphever vedtak fra Konkurransetilsynet

Konkurranseklagenemnda skroter gigantgebyr til forlagene

Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug er konkurrenter og har lenge stått for rundt 90 prosent av omsetningen i bokmarkedet. Nå kan de juble over å slippe bot. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug er konkurrenter og har lenge stått for rundt 90 prosent av omsetningen i bokmarkedet. Nå kan de juble over å slippe bot. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Forlagene slipper å betale bot på 545 millioner kroner. Konkurranseklagenemnda mener den var gitt på feil grunnlag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Konkurransetilsynet mente Norges fire største forlag delte konkurransesensitiv prisinformasjon med hverandre for å styrke egen posisjon. Nå har Konkurranseklagenemnda konkludert med noe annet.

I 2020 varslet Konkurransetilsynet bøter på totalt 545 millioner kroner til landets fire største forlag og databasen Bokbasen. Årsaken var det tilsynet mente var et ulovlig prissamarbeid.

Konkurranseklagenemnda har i dag kjent vedtaket fra Konkurransetilsynet ugyldig. Bokbasen har ikke vært et virkemiddel for å begrense konkurransen i bokmarkedet, opplyser Cappelen forlag i en pressemelding.

Cappelen Damm påklaget vedtaket hvor forlaget ble ilagt et overtredelsesgebyr på 132 millioner kroner.

Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug er konkurrenter og har lenge stått for rundt 90 prosent av omsetningen i bokmarkedet. Konkurransetilsynet mener at forlagene har delt og mottatt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasen som kan ha ført til at forbrukerne har måttet betale høyere priser på bøker.

Annonse

– Vi har vært tydelige i denne saken hele veien. Dagens avgjørelse er en bekreftelse på det vi har hevdet fra start: At påstandene om konkurransesamarbeid er grunnløse og bygger på en manglende forståelse av hvordan bransjen fungerer. Vi er derfor tilfredse med at Konkurranseklagenemnda omgjorde tilsynets vedtak, sier administrerende direktør Sarah C.J. Willand i Cappelen Damm pressemeldingen.

Konkurransetilsynet traff sitt vedtak om å opprettholde bøtevarselet i fjor, som altså ble klaget inn til Konkurranseklagenemnda.

– Denne saken har vært belastende for en samlet bokbransje. Nå kan vi endelig legge den bak oss, og bruke alle krefter på å bringe bøkene og litteraturen ut til norske lesere.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar