Har du mer Rizz enn Tom Holland?

«Rizz» er årets ord

Ordet «Rizz», som beskriver noen som har evnen til å sjarmere andre, er kåret til årets ord av Oxford Languages, som står bak den anerkjente ordboken Oxford English Dictionary.
Ordet «Rizz», som beskriver noen som har evnen til å sjarmere andre, er kåret til årets ord av Oxford Languages, som står bak den anerkjente ordboken Oxford English Dictionary.
Kjenner du noen med bra rizz? Oxford Languages har kåret årets nyord.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oxford Languages har valgt «rizz» til årets nyord.

«Rizz» er årets ord, ifølge Oxford Languages, som står bak den anerkjente ordboken Oxford English Dictionary.

«Rizz» beskriver noen som har evnen til å sjarmere andre lett. Ordet er en forkortelse for «karisma» og kan også bety at man har draget. Dersom man har mye «rizz» betyr det at man lett vekker andres interesse uten mye anstrengelse.

Ordet har også sjarmert ordsmedene i Oxford University Press (OUP), en britisk tungvekter når det kommer til det engelske språk. De har nemlig kåret «rizz» til årets ord i 2023.

– Språkekspertene ved OUP har valgt «rizz» fordi det er et interessant eksempel på hvordan språk kan formes og deles i fellesskap, før det blir plukket opp av flere mennesker, står det i kunngjøringen mandag.

Annonse

Les også: «Goblin mode» er årets ord, men hva betyr det egentlig?

Peker på Tom Holland

I alt åtte ord var nominert, men en avstemning på nettet konkluderte at «rizz» var det ordet som best «gjenspeilet stemningen, etosen eller bekymringene» i året som har gått.

Språkekspertene krediterer unge mennesker for ordets spredning og sier «yngre generasjoner, som Gen Z, skaper rom for å eie og definere språket de bruker, enten på internett eller ansikt til ansikt».

Ordet vant virkelig popularitet i juni etter at en journalist spurte Spider Man-skuespiller Tom Holland om hans «rizz». 27-åringen, beundret av mange unge fans, svarte at han «overhodet ikke hadde noen rizz».

Vant foran «beige flag»

2023 er andre år på rad at offentligheten har hatt en rolle i velge årets ord hos Oxford, etter at den første offentlige avstemningen ble holdt i fjor, der «goblin mode» vant.

De valgte «rizz» framfor «beige flag» – et begrep som indikerer at en partner eller potensiell partner er kjedelig. De andre finalistene var «Swiftie» (en stor Taylor Swift fan), «prompt» (instruksjoner gitt til kunstig intelligens) og «situationship» (gråsonen mellom vennskap og et forhold, der man gjør kjæresteting, men ikke er sammen).

Tidligere vinnere av årets ord hos Oxford University Press inkluderer «vax» (2021), «climate emergency» (2019) og «selfie» (2013).

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar