Kremen er kåret:

Dette er vinnerne av Subjektprisen 2023

Glade prisvinnere på Subjektprisen 2023. (Foto: Håkon Paulsen.)
Glade prisvinnere på Subjektprisen 2023. (Foto: Håkon Paulsen.)
Hvert år feirer Subjekt kulturåret vi er i ferd med å legge bak oss, hvor vi hedrer de som har utmerket seg med en storslagen prisutdeling. Her er årets vinnere av Subjektprisen. 
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjektprisen 2023 arrangeres onsdag 13. desember. Her presenteres de nominerte og vinnerne.

Subjektprisen 2023 er en feiring av kulturåret som gikk.

Tradisjonen tro inviterer vi publikum og nominerte til en storslagen prisutdelingsseremoni hvor alt kan skje!

I år går festshowet av stabelen på Ambassaden i Oslo, og ledes av komikerne, manusforfatterne og tv-personlighetene Erlend Mørch og Steinar Klouman Hallert.

Arrangementet har vært utsolgt i alle år, og denne gangen er intet unntak.

Annonse

Kveldens eminente artister er Ary, Hillari, Blackie og Sa_G. 

Rakk du ikke å kjøpe billett? Da kan du strømme arrangementet her.

Les også: Disse er vinnerne av Subjektprisen 2022

Her er vinnerne av Subjektprisen 2023:

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene, men det er leserne som stemmer frem de endelige vinnerne.

Prisener delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en statuett. 

Les også: Se bildene av forårets storslåtte Subjektprisen 2022

Kurator ved Kistefos, Kate Smith, tok imot prisen på vegne av kunstner og prisvinner Tony Cragg. (foto: Håkon Paulsen.)
Kurator ved Kistefos, Kate Smith, tok imot prisen på vegne av Kistefos museum. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets utstilling

«Material in Mind» av Tony Cragg på Kistefos museum

Han beskrives som en av verdens viktigste skulptører, elsker Norge og fikk god mottakelse på sin solo-utstilling tidligere i år. Vinneren av årets utstilling er kunstner Tony Craig med «Material in Mind» på Kistefos!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Denne buketten av langstrakte søyler, boblende fiberglass, og umulige marmorbølger gir et unikt innblikk i kunstnerskapet. (…) Denne storslåtte utstillingen krever ingen konseptuell innsikt, men er ren estetisk nytelse.» Les hele begrunnelsen her. 

Vinner av årets litteratur, Odd Isungset. (Foto: Håkon Paulsen.)
Vinner av årets litteratur, Odd Isungset. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets litteratur

«Blodspora fra Dagaliveien» av Odd Isungset på Samlaget

Journalist og forfatter Odd Isungset har dedikert store deler av livet sitt til den fatale William Nygaard-saken, og har for dét mottatt både den store journalistprisen og Fritt ords honnør. Nå er han også vinner av Subjektprisen 2023 for årets litteratur!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Isungsets nye bok er spennende som en thriller. Rekken av løgner (…), inkompetanse og (…) innblanding fra polititopper – alt sammen troverdig dokumentert og presentert av Isungset – er nesten utrolig.» Les hele begrunnelsen her.

Sult2020 vant årets film og tv. Regissør og hovedrolleinnehaver hadde ikke anledning til å ta imot prisen. (Foto: Håkon Paulsen.)
Elias Peña Corral tok imot prisen på vegne av regissør Jan Vardøen og hovedrolleinnehaver Jonathan Chedeville i Sult2020. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets film og tv

«Sult 2020» av Jan Vardøen på Beacon Isle Films

Jan Vardøen har en mildt sagt imponerende merittliste. Ikke bare er han restauranteier, musiker og forfatter, han er også regissør med fem spillefilmer bak seg. Nå har han også vunnet Subjektprisen i kategorien årets film og tv, for «Sult2020»!

I sin begrunnelse skriver juryen: «En fengslende aktualisering av Knut Hamsuns roman, «Sult». Vardøen makter å adaptere en litterær klassiker på forbilledlig vis, uten at lojaliteten til kildematerialet går på kompromiss med filmens egenverdi.» Les hele begrunnelsen her.

Vinnerne for «Sorte gutter gråter ikke» av Tani Dibasey, m. fl. på Hos Arne. (Foto: Håkon Paulsen.)
Vinnerne for «Sorte gutter gråter ikke» av Tani Dibasey, med flere på Hos Arne. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets scenekunst

«Sorte gutter gråter ikke» av Tani Dibasey, med flere på Hos Arne

I en tid hvor det stadig slenges at menn må snakke mer åpent om følelser, gjør faktisk noen nettopp dette – med stort hell. Vinneren av årets scenekunst er «Sorte gutter gråter ikke» av Tani Dibasey, Deniz Kaya, Mohammed Aden Ali, Rafid Arsalan Islam og Taume P. Dery på Hos Arne.

I sin begrunnelse skriver juryen: «[Stykket] er et eksempel på hvorfor teatrene ikke alene skal lene seg på klassikere og dramatiserte romaner, men heller bør satse bredere på nyskrevet dramatikk.» Les hele begrunnelsen her

Prisvinnende Panu. (Foto: Håkon Paulsen.)
Prisvinnende Panu. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets mat og drikke

Panu

Skapt av folk med bakgrunn fra legendariske steder som Pljoltergeist og Alkymisten, har Panu allerede fått en x-faktor som utvilsomt vil vekke stor, internasjonal oppmerksomhet i tiden som kommer. Men først skal de hylles her hjemme med velfortjent Subjektpris!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Panu på St. Olavs plass seiler inn som en av årets beste restauranter med kompromissløs kokkelering, uforglemmelig vin og sjeldent god bistro-atmosfære. Se opp for Michelin-stjerne.» Les hele begrunnelsen her.

Tøyen Holding med sin ferske pris. (Foto: Håkon Paulsen.)
Tøyen Holding med sin ferske pris. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets musikkutgivelse

«Tøyen Holding 3» av Tøyen Holding på Mutual Intentions

Det var aldri hensikten at duoen bak Tøyen Holding skulle bli offentlig kjent, musikken var bare et sideprosjekt. Kompisene Fredrik Øverlie («Fredfades») og Daniel Yalew Steinset («Mest Seff») ble det likevel, nå er de også mottakere av en velfortjent Subjekt-pris!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Suverent duoens beste utgivelse til nå. (…). Med tekster som dyrker det høykulturelle og kulinariske, men med en frisk, norsk og ung tilnærming, tar gruppen tempen på et fremoverlent og søkende sjikt av norsk bykultur.» Les hele begrunnelsen her.

Julius Karoubi er årets kunstner. (Foto: Håkon Paulsen.)
Julius Karoubi er årets kunstner. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets kunstner

Julius Karoubi

Da Subjekt spurte norske kunsteksperter hvem som er de mest lovende unge kunstnerne, gikk ett navn igjen: Julius Karoubi. Han figurerte også på Subjekts unge og lovende-liste «30 under 30». Nå kan kunstneren også ta med seg en rykende fersk Subjekt-statuett!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Karoubi har det siste året imponert stort med sine karakteristiske mosaikker og lekne kunstneriske tilnærming til tradisjonelt håndverk, men også med sin enorme produktivitet.» Les hele begrunnelsen her.

Mímir Kristjánsson er årets stemme. (Foto: Håkon Paulsen.)
Mímir Kristjánsson er årets stemme. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets stemme

Mímir Kristjánsson

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er ikke redd for å si sin mening, noe han gjør han med både humor og engasjement. Han engasjerer seg i alt fra kunst til trygdesystemet, og er en av våre best likte politikere. Nå er han også stemt frem som velfortjent vinner av årets stemme!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Hele Norges Mímir har en innstilling til politikerrollen vi ønsker at flere inspireres av. (…) Når fakta endrer seg, er Mímir også villig til å se på saken på nytt. Det er mer enn vi kan si om alle politikerne våre. Les hele begrunnelsen her.

Årets Subjekt er Marit Kolby. (Foto: Håkon Paulsen.)
Årets Subjekt er Marit Kolby. (Foto: Håkon Paulsen.)

Årets subjekt

Marit Kolby

Nordisk ministerråd vekket oppsikt med sine nye kostråd. Det begeistret ikke Marit Kolby, som trakk seg i protest fra den endelige rapporten med rådene, og har heller fokusert på å spre kunnskap og matglede i andre kanaler. For dét fortjener hun utmerkelsen årets Subjekt!

I sin begrunnelse skriver juryen: «Forskeren har det siste året blitt en leserfavoritt, (…) og påvirker hun antagelig mange flere enn forskeren bak kostholdsrådene (…). Marit Kolby kjemper mot sterke krefter i samfunnet, og slår gjennom.» Les hele begrunnelsen her.

Disse var nominert til Subjektprisen 2023:

De nominerte til «Årets utstilling» er Gunvor Nervold Antonsens «De fleksible» på Kunstnernes hus, Ahmed Umar med «Glowing Phalanges» på Kunstnernes hus, Magdalena Abakanowicz med «Floker av tråd av tau» på Henie Onstad kunstsenter, Ida Olesdatter Barland med «Jeg skriver best i dusjen» på Spriten kunsthall og Tony Cragg med «Material in mind» på Kistefos

De nominerte til «Årets litteratur» er «Blodspora fra Dagaliveien» av Odd Isungset på Samlaget, «Fra far» av Lene Berg på Kolon, «Jeg plystrer i den mørke vinden» av Maria Navarro Skaranger på Oktober, «Skolens omsorgssvikt» av Ole Martin Moen på Cappelen Damm og «Ute» av Einar Stenseng på Kolon.

De nominerte til «Årets film og tv» er «Ellos Eatnu: La elva leve» av Ole Giæver på Mer Film, «Fedrelandet» av Margreth Olin på Norsk Filmdistribusjon, «Makta» av Yngvild Sve Flikke på NRK, «Munch» av Henrik M. Dahlsbakken på Ymer Media, og «Sult 2020» av Jan Vardøen på Beacon Isle Films.

De nominerte til «Årets scenekunst» er «Animal Farm» av Mari Kjeldstadli på Rogaland teater, «Byggmeister Solness» av Vegard Vinge og Ida Müller på Det norske teatret, «Døden på Oslo S» av Simen Formo Hay på Nationaltheatret, «Romeo og Julie» av Erik Ulfsby på Det norske teatret og «Sorte gutter gråter ikke» av Tani Dibasey, Deniz Kaya, Mohammed Aden Ali, Rafid Arsalan Islam og Taume P. Dery på Hos Arne. 

De nominerte til «Årets mat og drikker» er Arakataka, Fat City, Madonna, Panu og Varemottaket.

De nominerte til «Årets musikkutgivelse» er «Et hav av avstand» av Taake på Dark Essence Records, «Jeg blir til deg» av Rosa faenskap på Fysisk format, «Me kan’kje sei nei te da som e bedre» av Sliteneliten på Plateselskapet No. 13, «Movies, Cars & Heartbreak» av Moyka på Gems og «Tøyen Holding 3» av Tøyen Holding på Mutual Intentions.

De nominerte til «Årets kunstner» er Ahmed Umar, Børre Sæthre, Damien Ajavon, Julius Karoubi og Mette Hellenes.

De nominerte til «Årets stemme» er Cecilie Hellestveit, Glenn-Peter Sætre, Kjersti Mo, Mímir Kristjánsson, Ola Svenneby og Synnøve Vereide Trampe.

De nominerte til «Årets Subjekt» er Ervin Kohn, Esben Esther Pirelli Benestad, Marianne Heier, Marit Kolby og Sarah Gaulin.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar