Strafferamme på inntil seks års fengsel

To tiltalt for å ha griset til Monolitten – maling lot seg ikke fjerne

Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletingen griset til Monolitten og flere skulpturer i Vigelandsanlegget 18. november. Her venter de på politiet etter aksjonen. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletingen griset til Monolitten og flere skulpturer i Vigelandsanlegget 18. november. Her venter de på politiet etter aksjonen. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
En mann og en kvinne er tiltalt for kulturminnekriminalitet etter at de kastet oransje maling på flere skulpturer i Vigelandsparken i november 2022.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er To tiltalt for å ha griset til Monolitten.

Det ble blant annet brukt pensel på sokkelen til Monolitten, og noe av malingen har ikke vært mulig å fjerne, ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Oslo. Saken ble først omtalt i Avisa Oslo.

De to klimaaktivistene, Anne Klenge (24), bosatt i Tyskland, og Joachim Skahjem (25), bosatt i Trondheim, skal ha representert en aksjonistgruppe som kaller seg «Stopp oljeletingen».

Klenge og Skahjem står tiltalt for at de med vilje eller uaktsomt begikk skadeverk på kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning. Strafferammen for brudd på denne paragrafen er inntil seks års fengsel.

I tillegg er begge tiltalt for grovt skadeverk mot en «gjenstand til alminnelig nytte eller pryd, eller som har en historisk eller nasjonal verdi». Begge ble bortvist fra Frognerparken etter aksjonen, men nektet å fjerne seg fra stedet. Derfor er de også tiltalt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet.

Annonse

De opplyste i en pressemelding 18. november, samme dag som aksjonen ble gjennomført, at malingen var ment som en reaksjon på det de mente var et skuffende klimatoppmøte i Egypt.

Det kan koste dem dyrt.

Les også: Varslet navneendring på Holocaust-arrangement. Nå beklager de

Vakte oppsikt

Skahjem vakte oppsikt da han i NRK-programmet Debatten uken etter ikke utelukket å ty til vold under miljøaksjoner. Han forlot aksjonen Stopp oljeletingen etter dette utspillet.

De to aksjonistene forsvares av advokatene Cecilie Nakstad og Trygve Staff. Nakstad sier til NTB at hun ikke har fått snakket med den tiltalte kvinnen. Staff har ikke svart på NTBs henvendelse i saken.

Oslo tingrett har satt av to dager til straffesaken som starter tirsdag 23. april.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar