Norske dokumentarer neglisjeres til fordel for middelmådig underholdning

Jo da, disse nye prosjektene gjør at det blir jobber til noen norske filmarbeidere. Samtidig som det blir færre norske filmarbeidere som kan jobbe på dokumentarer, skriver Nils Wærstad. Bildet er fra «Troll», som nå får en oppfølger. (Foto: Netflix.)
Jo da, disse nye prosjektene gjør at det blir jobber til noen norske filmarbeidere. Samtidig som det blir færre norske filmarbeidere som kan jobbe på dokumentarer, skriver Nils Wærstad. Bildet er fra «Troll», som nå får en oppfølger. (Foto: Netflix.)
Norge gir 100 millioner til et krimdrama og en ny film om troll. Dette kunne gitt 30–50 unike dokumentarer, skriver Nils Wærstad.
Om skribenten
Nils Wærstad er en norsk programleder og TV-produsent.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er NFI gir totalt 84 millioner i refusjonsramme til fire produksjoner (The Devil’s Star, Troll 2, The Last of Us sesong 2 og Star Trek: Strange New Worlds sesong 3) gjennom insentivordningen. Samtidig kuttes støtten til dokumentarer. Midlene i insentivordningen fastsettes i en egen post i statsbudsjettet og påvirker ikke NFIs tilskudd til dokumentar.

Jo Nesbø-serie får over 52 millioner kroner, skriver VG. Det betyr at den norskspråklig dramaserien «The Devil’s Star» totalt har fått 93 millioner kroner.

Norge gir altså støtte på nesten 100 millioner til et krimdrama, i tillegg til 11–12 millioner til en spenningsfilm om troll. Ingen av disse produksjonene vil lære oss noe viktig, gi oss innsikt, bidra til refleksjon eller ettertanke utover det banale. De vil ende opp som nok en mulighet på Netflix, et ikon du kan trykke på hvis du gidder å se noe «unremarkable», som 95 prosent av alt som trøkkes ut på alle tenkelig plattformer, er.

Samtidig har man altså bestemt at støtten til norske dokumentarfilmer skal kuttes.

Les også: Narrens privilegium: En seier for den frie humoren

Annonse

Nok et skuldertrekk?

Merk at norske dokumentarfilmskapere ukentlig henter hjem priser rundt i verden. Det lages nemlig unike, «one of a kind»-dokumentarer her hjemme.

Men en dokumentar gir ikke like mange muligheter for Filminstituttets konsulenter og Kulturdepartementets byråkrater til å reise, representere og skinne med de store, som en diger Nesbø-serie laget av veldig kule og verdensvante engelskmenn.

Jo da, dette gjør at det blir jobber til noen norske filmarbeidere. Samtidig som det blir færre norske filmarbeidere som kan jobbe på dokumentarer. Det kan til og med hende det kommer en og annen gjerrig turist hit, som har sett «Troll 2» og blitt inspirert til å gå seg vill på Dovre.

Men 100 millioner til én ordinær krimserie? Det er støtten til 30–50 dokumentarfilmer, som alle har det til felles at de har alt det et middels krimdrama ikke har. Ja du veit, substans og sånne kjedelige ting, og som det ikke blir de store premierefestene av for de som deler ut pengene.

Men kanskje blir dette et banebrytende drama. Kanskje blir dette den nye «Breaking Bad» (2008). Eller kanskje blir det nok et skuldertrekk til 100 millioner kroner.

 

Denne teksten ble først publisert på Nils Wærstads Facebook-profil og er gjengitt med tillatelse.

Les også: Mener systemet er rigget mot kvinnelige regissører

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar