NRK innrømmer presseetiske brudd i «Bamsegutt»-dokumentaren

Tore Strømøy og Jan-Egil Granfoss utenfor hjemmet til «Bamsegutt» og familien på Filippinene. Dokumentarserien om Granfoss ble fjernet få dager etter publisering. (Foto: Kjetil Nesgård/NRK.)
Tore Strømøy og Jan-Egil Granfoss utenfor hjemmet til «Bamsegutt» og familien på Filippinene. Dokumentarserien om Granfoss ble fjernet få dager etter publisering. (Foto: Kjetil Nesgård/NRK.)
NRK medgir flere brudd på Vær varsom-plakaten i sitt tilsvar til PFU-klagen om dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK innrømmer presseetiske brudd i «Bamsegutt»-dokumentaren.

Det var generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund som sendte inn klagen til Pressens Faglige Utvalg. Hun mente NRK hadde brutt god presseskikk på Vær varsom-plakatens punkter 2.2, 3.2 og 4.8.

I tilsvaret erkjenner NRK å ha brutt punkt 3.2 om opplysningskontroll og 4.8 om hensyn i omtale av barn, skriver Journalisten.

Les også: Syv nye PFU-klager på «Ingen elsker Bamsegutt». Kan være rekord

«Når det gjelder punkt 2.2 om dobbeltroller, er NRK ikke enige i at framstillingen og redaksjonelle valg i serien innebærer et brudd på god presseskikk», skriver de i tilsvaret.

Annonse

Dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» handler om en norsk mann som ikke kom seg hjem fra Filippinene sammen med familien.

Serien har fått kritikk etter at det ble kjent at hovedpersonen ble dømt i en sedelighetssak i 1991. Opplysninger om denne dommen var utelatt i serien.

Dokumentarserien er siden slettet for godt fra NRKs flater.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar