Unge lovende
Kunstnerduoen Guttestreker er kanskje mest kjent for tegning, men det er ikke alt. De bruker også plattformen sin til å vise frem andre unge kunstnere fra tid til annen.
Denne uken åpner de utstilling med to unge lovende: Bernhard Bratsberg og Magnus Sørensen.
Bernhard Bratsberg er kanskje ikke ukjent for Subjekt-publikummet: Kunstneren har gjort seg bemerket som en ung kunstner på vei opp, som også trekker andre med seg. Med et uttrykk som forandrer seg merkbart fra utstilling til utstilling blir det spennende å se hva han byr på denne gangen.
Sørensen er et mer uskrevet blad. Han hadde sin aller første utstilling med Guttestreker i 2023. Hans detaljerte og linjerte universer er verdt et dypdykk.
Utstillingen har vernissage torsdag 8. februar kl. 17.00.
Internettvennlig adferd
Har du sett han som knuser pasta på Tiktok, eller alle videoene av forskjellige ting som blir knust av hydraulisk presse?
Kunsten til Jan Håkon Erichsen kan gi assosiasjoner til det. I en rekk videoer ser vi Erichsen bruke forskjellige objekter til å sprekke ballonger. Det er en blanding av slapstick, mørk humor og dempet aggresjon. Dette gir gjenklang av internettkultur, og performance-verkene gjør det bra på nettet: Den mest sette videoen har 98 millioner visninger.
Hos Studio halv kan du nå se et utvalg av Erichsens videoer, presentert på en kollasj av skjermer. Han viser også noen av skulpturene som er med i klippene.
Utstillingen har vernissage torsdag 8. februar kl. 19.00.
Sexarbeidere er mennesker
Ett av kvinnekampens mer betente kamper er spørsmålet om sexarbeidere og deres rettigheter.
På kvinnedagen i 2022 ble en plakat med utsagnet «Sexarbeidere er mennesker, for faen!» revet i stykker på kvinnedagen. Det samme skjedde i 2017, den gang med slagordet «Sexarbeideres rettigheter er menneskerettigheter». Fotokunstner Iselin Kristiansen bestemte seg for å ta sexarbeideres kamp på alvor, og på deres egne premisser.
I fotoserien «Sexarbeidere er mennesker (for faen!)» har Kristiansen portrettert sexarbeidere i tråd med deres egne ønsker og ideer. Fotoutstillingen stiller spørsmål ved representasjon, stereotypier og stigma, og ikke minst hvordan de fremstilles i offentligheten.
Dette er en utstilling med tematikk som er viktig for noen, farlig for andre.
Utstillingen åpner torsdag 8. februar kl. 18.00.
Februar
Henrik Mikkelsgård og Julian Karlsen utforsker vintermotiver gjennom perspektivet til to barndomsvenner.
De to kunstnerne vokste opp sammen på Gjøvik og hadde en sterk forbindelse til vinteren og hvordan landskapet kunne brukes til vinteraktiviteter.
Senere har Julian bosatt seg på et småbruk i Snertingdal, mens Henrik har flyttet til Sogndalsdalen. De geografiske forskjellene kommer også til syne i utstillingen, som har fått den tidsriktige tittelen «Februar».
Er det landskapene som endres, eller er det vennene som vokser geografisk og mentalt fra hverandre?
De kalde motivene gir i hvert falt et siste kaldt gufs av vinter. Kanskje vi sånn kan sette litt pris på vinteren en gang til, før vi etter planen går mot lysere og varmere tider.
«Februar» har vernissage fredag 9. februar kl. 19.00.