Regjeringens politikk spiser private barnehager til frokost

Regjeringen Støre ønsker mindre mangfold og valgfrihet, og mer offentlig kontroll over barnehagene, skriver Joel Ystebø. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Regjeringen Støre ønsker mindre mangfold og valgfrihet, og mer offentlig kontroll over barnehagene, skriver Joel Ystebø. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Regjeringens forslag til ny barnehagelov er en katastrofe for små private barnehager, skriver Joel Ystebø.
Om skribenten
Joel Ystebø er gruppeleder i Bergen KRF.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Regjeringen legger frem ny barnehagelov.

Det pågår en ideologisk kamp om familiers valgfrihet.

Hver morgen våkner tusenvis av ansatte i private barnehager for å gi et best mulig tilbud til landets barn. Samtidig fremmer regjeringen ny politikk som spiser private barnehager til frokost. Regjeringens forslag til ny barnehagelov er en katastrofe for små private barnehager.

Det er særlig to grep regjeringen foreslår som foreldre og barnehageansatte nå frykter. Det ene er omlegging av barnehagers økonomiske støtte. Med det nye lovverket skal ikke lenger pengene følge barnet på samme måte som før.

Nå skal kommunene i større grad få avgjøre beregningen av tilskudd. Det som kalles likebehandlingsprinsippet, blir satt til side. Det åpner for en urettferdig fordeling av ressurser og dermed et svekket tilbud for barna i private barnehager.

Annonse

Les også: Denne «satiren» viser hvorfor ingen leser Natt og dag

Hvem andre hadde godtatt dette?

I tillegg foreslår regjeringen en lokal vetorett tilsvarende det som har blitt foreslått for friskoler. Her skal kommunene enkelt fra ett år til et annet, ved tvang få nedskalere antall barnehageplasser i de private barnehagene.

Dette kan gjøres samtidig som en bygger flere offentlige barnehageplasser. Det skaper mindre mangfold, mer offentlig kontroll og mindre valgfrihet.

Hvilke andre type virksomheter i landet hadde tolerert en praksis hvor kommunen fritt kan nedskalere driften? Selv om nedbemanninger, røde tall og krevende økonomiske tider ikke er uvanlig i privat sektor, er dette styrt av etterspørsel og egeninnsats. Ikke av en regjering på ideologisk heksejakt.

Les også: Subjekt mener: Selvsagt kan NRK boikotte Israel. Men det burde de ikke

Skuffende fra Senterpartiet

Det er kanskje ikke et sjokk at en Arbeiderparti-styrt regjering med støtte av SV i Stortinget fører politikk som svekker private barnehager.

Det er mer skuffende at en ikke kan se noe igjen av det pragmatiske og ikke-sosialistiske sentrumspartiet Senterpartiet. Partiet viser ingen forståelse eller kampvilje på vegne av familiers valgfrihet.

Venstresidens forsvar av den nye loven bygger på et ønske om økt lokal selvbestemmelse. Det høres kanskje fint ut, men bak festtalene skrevet av venstresidens ideologer og spinndoktorer, skjuler det seg harde realiteter for private barnehagers driftsvilkår. Tilværelsen blir mer uforutsigbar og prisgitt et lokalt styre med ikke-sosialistisk betoning.

Det er bare én ting å si om dette: Støre-regjeringen trenger avlastning i 2025.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar