Doga-merker deles ut

Heller, barnehage og underjordisk bybanestopp får utmerkelser

«Delta»-prosjektet i Tullinkvartalet i Oslo får ros av Doga, som beskriver det som en identitetsmarkør. (Foto: Einar Aslaksen/Doga.)
«Delta»-prosjektet i Tullinkvartalet i Oslo får ros av Doga, som beskriver det som en identitetsmarkør. (Foto: Einar Aslaksen/Doga.)
En gjenåpnet badeøy, en underjordisk bybanestasjon, en barnehage og en lysinstallasjon er blant arkitekturprosjektene som betegnes som landets beste akkurat nå.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Årets Doga-merker for god arkitektur deles ut i mars 2024.

I alt seks prosjekter er plukket ut til å motta årets Doga-merker , som deles ut for å løfte fram «de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur».

De seks er Nye Langøyene i Oslo, som er blitt en badeøyidyll, Haukeland underjordiske holdeplass, som Doga-juryen kaller «Bergens nye katedral», Nordtvet gård barnehage, i praksis et eneste stort lekeapparat, lysinstallasjonen Delta i det nye Tullinkvartalet i Oslo, som leder folk inn i området, et resirkulerbart trebygg kalt HasleTre – og et sekskantet hellesystem kalt Asak Flyt, som skal få unna overvann, i en tid der klimakrisen gir mer ekstremvær.

– Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga, som er en del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskaping. Formålet er å fremme nye, grønne og lønnsomme løsninger.

14. mars skal de seks prosjektene motta Doga-merket i Oslo.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar