Forby Tiktok? Høres ut som et forslag fra Meta

Tiktoks sjef, Shou Zi Chew, møtes med mange anti-kinesiske fordommer fra amerikanske politikere, selv om han er fra Singapore, skriver Mads Heggen.
Tiktoks sjef, Shou Zi Chew, møtes med mange anti-kinesiske fordommer fra amerikanske politikere, selv om han er fra Singapore, skriver Mads Heggen.
USAs foreslåtte Tiktok-forbud baserer seg på fremmedfrykt, lobbyvirksomhet og uvitenhet, skriver Mads Heggen.
Om skribenten
Mads Heggen er sentralstyremedlem i Unge Sentrum.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er USA vurderer å forby Tiktok. I Norge ønsker Unge Høyre-leder Ola Svenneby det samme.

Et lovforslag som truer med å forby Tiktok i USA, har nylig blitt vedtatt i Representantenes hus.

Nå skal det videre til Senatet. Begrunnelsen er at appen utgjør en sikkerhetstrussel grunnet sin kinesiske eierstruktur, og at Tiktok er en trussel for amerikaneres personvern.

Forslaget har naturligvis møtt stor motstand blant de mange hundre millioner amerikanske brukere som benytter appen daglig, og ikke minst fra de mange amerikanske bedrifter som i dag tjener sitt brød på den.

På overflaten kan Tiktok virke som en reell bekymring, men når man graver dypere, blir det klart at en beslutning om å forby appen mangler solid grunnlag.

Annonse

Forslaget er først og fremst et kroneksempel på tre ting: fremmedfrykt, lobbyvirksomhet og uvitenhet.

Svertekampanje fra Meta

I en artikkel fra mars 2023 rapporterte avisen The New York Times at amerikanske teknologiselskaper har betalt et PR-firma for å sverte Tiktok.

Der argumenterte de for at appen utgjør en sikkerhetstrussel, og la press på myndighetene om å innføre strengere reguleringer – eller til og med et forbud.

Kampanjen innbefattet leserinnlegg i nyhetsmedier, som fremmet tvilsomme historier om påståtte Tiktok-trender, som i utgangspunktet startet på Meta-eide Facebook, og kampanjer for å trekke politikere med på å stenge sin største konkurrent.

Kampen innbefattet videre forsøk på å avlede oppmerksomhet fra Metas egne personvernsbekymringer, ved å fokusere på Tiktoks påståtte farer.

Dette fører til at den sanne hensikten bak lovforslaget blir fordreid til fordel for selskapenes profittmotiver, snarere enn den faktiske nasjonale sikkerheten.

Les også: Hatytringsparagrafen gjør dessverre mer skade enn nytte

Ikke et sikkerhetsspørsmål

Tiktok har selv iverksatt vesentlige tiltak for å adressere bekymringer om personvern og datasikkerhet, etter pålegg fra amerikanske myndigheter.

Serverne som drifter appen, er plassert i Texas. Bytedance, appens eierskap, har hovedkvarter i Singapore – verdens femte minst korrupte land. Norge er på fjerdeplass.

Dette betyr at driften er underlagt amerikanske lover og forskrifter når det gjelder datasikkerhet. Å hevde at Tiktok utgjør en trussel på grunnlag av sitt kinesiske eierskap, er derfor en feilaktig generalisering.

Hvis personvern var en reell bekymring, ville lovforslag som gjelder for alle apper – og ikke bare én bestemt plattform – vært mer formålstjenlig.

Ved å målrette seg mot én enkelt app kan man anta at andre motiver, deriblant en politisk agenda eller økonomiske interesser, kan være mer dominerende faktorer i beslutningsprosessen.

Valgpåvirkning var også et bekymringsmoment, men dette har også vært en realitet på andre sosiale plattformer.

Les også: Selvstendige medier går konkurs. Nå krever han svar fra kulturministeren

Fremmedfrykten og uvitenheten er sentral

Det virker som om beslutningen er drevet av fremmedfrykt og politisk press, snarere enn et genuint ønske om å verne om sikkerheten.

Det er uheldig at politisk spill og fiendtlige holdninger styrer beslutninger om viktige spørsmål som digital sikkerhet.

I tidligere høringer har politikerne vist seg svært uvitende når det gjelder både appens faktiske funksjoner og den internasjonale dynamikken som omgir den. Videoopptak fra disse høringene har spredt seg på nettet, og mange har uttrykt misnøye over representantenes manglende kunnskap om emnet og om internasjonal politikk.

Representantene behandlet selskapets sjef, Shou Zi Chew, som en syndebukk og avbrøt ham gjentatte ganger – i stedet for å fokusere på reelle personvernsbekymringer. Det er også ironisk at lovgivere forsøker å løse et problem som allerede er adressert gjennom foreslåtte lover, men som det ikke blir tatt grep for å implementere. Mange av spørsmålene til Chew var vage, spekulative og irrelevante for saken.

Denne uvitenheten svekker ikke bare tilliten til beslutningstagerne, men den hindrer også muligheten for konstruktivt samarbeid og dialog.

Det er bekymringsfullt at politiske beslutninger om digital sikkerhet kan bli tatt basert på frykt og mangel på kunnskap, heller enn solid ekspertise.

Et forbud vil undergrave ytringsfriheten

Å forby en plattform som Tiktok sender derfor et signal om at myndighetene kan gripe inn og begrense folks tilgang til digitale tjenester basert på politiske eller geopolitiske hensyn.

Som en flittig bruker av Tiktok vil jeg argumentere for at diskursfellesskapet appen skaper, er et av de mest åpne i dagens økosystem av sosiale medier.

Enkelte påpeker at det er nettopp dette amerikanske myndigheter ikke liker. De skylder i sin tur på at kinesiske myndigheter kan påvirke diskursen, selv om dette har blitt motbevist.

Forslaget undergraver selve essensen i demokratiet, som er bygget på prinsippet om at borgere har rett til å uttrykke seg fritt og få tilgang til informasjon uten unødvendige begrensninger.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar